Blog: Dakisolatie en de rode koningin
Geplaatst op 31 januari 2022
Wij kochten in 2019 een huisje in de binnenstad van Enkhuizen. Schattig jaren '50 huisje, energie label B zowaar. We hebben er drie jaar in gewoond en het met hulp van vrienden en familie redelijk opgeknapt. En nu gaat het de verkoop in. We verhuizen eind dit jaar naar Delft. Enkhuizen blijkt toch wel ver van Westland, waar de meeste dierbaren van ons wonen. En Enza Zaden heeft door de pandemie ook haar thuiswerkbeleid dusdanig aangepast, dat het mogelijk is om vaker van huis te werken. Dat maakte deze stap mogelijk. Beetje treinen en een fijne thuiswerkplek.
Dat huisje dus, met energie label B, had een dak waar je de wind door voelde als je op zolder was. Met allemaal van die kleine piepschuime bolletjes d'r in. Helpt niks en geeft een hoop rommel. Rommel dat onze peuter graag in zijn mond stak. Dus even aanpakken dat dak, dacht ik zo'n twee jaar terug. Makker van me met twee rechterhanden om mijn twee linkerhanden te compenseren, bracht een dikke laag isolatie aan en werkte het mooi af. Top!
Ik ben totaal niet technisch onderlegd, dus wellicht was het erg naďef van mij om te denken dat we met deze ingreep ons energielabel mogelijk naar A hadden opgekrikt. Flapperde toch even met mijn oren toen we na de laatste energie keuring het label C terugkregen. Was na al die noeste arbeid ons huis in energiezuinigheid achteruitgegaan? Hier moest iets fout zijn gegaan.
Klopt. Maar de fout zat in mijn denkwijze. We hebben dan wel een huis energiezuiniger gemaakt, de markt om ons heen deed dat veel intensiever. Soms is een kleine vooruitgang per slot van rekening een achteruitgang in het grote geheel.
Dat concept bestaat ook in de evolutiebiologie. Soorten moeten constant blijven aanpassen en evolueren om maar niet uit te sterven. De 'Red Queen Hypothesis', naar een uitspraak van de rode koningin tegen Alice in "Through the looking glass";
"Now, here, you see, it takes all the running you can do, to keep in the same place."
Wie stil staat wordt verslonden. En zo houden ook plaag en plant zich al miljoenen jaren scherp. Door steeds weer nieuwe manieren te vinden om de plant in te dringen, als plaag zijnde. En steeds weer nieuwe manieren te vinden om je te verdedigen tegen die plagen, als plant zijnde. Alles wat mooi is in jouw gewas, komt voort uit natuurlijke en kunstmatige selectie met concepten uit de Red Queen Hypothesis.
Innovatie in de glastuinbouw sector kent eenzelfde lot. Als iedereen er in 2022 er weer een schepje bovenop doet met nieuwe technieken en genetica, dan heeft eenieder na een jaar precies dezelfde concurrentie met dezelfde geleidelijke progressie. Dezelfde marktpositie. We staan met zijn allen op een loopband, en rennen zo hard we kunnen om op dezelfde plek te blijven staan. En als je echt boven de massa uit wil stijgen, kom je er niet met een middagje gebroederlijk zolder isoleren...
Bron: Manus Thoen
Meer nieuws