Blog: Een oplossing voor elke uitdaging?
Geplaatst op 15 december 2021
Ruim een week geleden viel mijn oog op een artikel in de rubriek 'Oud-Nootdorp in beeld' in huis-aan-huisblad 'De Eendracht'; met een plaatje van toen nog jonge bomen in 1969 langs de Brasserskade, een voor mij welbekende route waar ik twee keer per week hardloop. In hetzelfde artikel wordt geschreven over het toenmalig ploeteren in een tuindersbedrijf in Nootdorp, waar onder plat glas gewerkt werd met rijen bloemkolen en sla, allemaal in de koude grond.
Hoe anders ziet de glastuinbouwsector er nu uit. We hebben vrijwel alleen nog maar hightech kassen in Nederland. In de afgelopen 50 jaar heeft de sector een ongekende ontwikkeling doorgemaakt. Zoals ik eerder schreef, kent de Nederlandse Agri, Food & Tuinbouwsector een rijke geschiedenis en staat deze vandaag de dag aan de absolute wereldtop als het gaat om innovatie. Meer en meer zijn wij in staat, door de kennis die wij met de jaren hebben opgedaan, om de groei van plant, bloem en vrucht te beďnvloeden. Er zullen echter altijd factoren blijven waar we geen grip op hebben.
2021 heeft ons, ik zou bijna zeggen 'opnieuw', geleerd dat het weer niet de enige factor is die wij in de glastuinbouw niet kunnen beďnvloeden. We kregen dit jaar te maken met snel stijgende prijzen van grondstoffen en schaarste van producten. Dit als gevolg van een tekort aan mensen, spullen en transport door de Coronapandemie. Het toonde ons wederom de waarde van een groot netwerk en samenwerking; wij hebben deze uitdagingen namelijk met elkaar doorstaan.
In de loop van dit jaar steeg de prijs van energie naar een ongekend niveau. Die prijsstijging is het gevolg van een lage gasvoorraad door de relatief koude winter 2020/2021 en weinig wind, waardoor er minder energie van windmolenparken komt. Daarnaast blijven de politieke spelletjes van Poetin de gaslevering frustreren. Het benadrukt het belang van de energietransitie die wij als sector al breed hebben ingezet en die onze agenda ook voor de nabije toekomst zal bepalen.
Naast deze factoren is er ook nog altijd het risico van ziekten en plagen in het gewas. Iedereen heeft de handen vol aan het scouten en bestrijden, maar juist de aandacht voor preventie neemt steeds meer toe. Hygiëne blijkt immers cruciaal. Ook in verband met certificeringseisen en verwachtingen van afnemers. De specialisten van Royal Brinkman dragen hieraan bij met advies over de inzet van producten, toepassingstechnieken, installaties en services voor een optimale bedrijfshygiëne.
Tot slot blijkt het steeds lastiger om aan arbeidskrachten te komen die het werk in de kas kunnen uitvoeren. Innovatie kan hier een oplossing bieden. Er worden regelmatig innovatieve oplossingen in de markt geďntroduceerd die het werk volautomatisch uit handen nemen.
Net als in de rubriek 'Oud-Nootdorp in beeld', waarin wordt teruggekeken op de tuinbouwhistorie, is de decembermaand ook altijd een periode om het verleden nog eens te bezien. Als we dan terugkijken op 2021, kende dit jaar zo zijn uitdagingen. Maar net als in het verleden, slaan wij ons hier samen doorheen. De tuinbouwsector staat namelijk bekend om haar veerkracht, inventiviteit en vernieuwing.
De grote vraag is hoe het nieuwe jaar eruit zal zien en wat ons dat zal brengen. Hoe ziet u het nieuwe jaar tegemoet?
Ik wens iedereen een gezellige decembermaand en een zakelijk succesvol en vooral gezond 2022 toe!
Bron: Talitha Timmerman
Meer nieuws