BLOG Hans Ligtenberg: Hoeveel crisissen kan een mens verdragen?
Geplaatst op 26 september 2022
In mijn vorige column heb ik u iets vertelt over mijn vakantiebevindingen in het UK. Het land had mijns inziens, zeker na de Brexit wat liefde nodig. Maar nu weer en paar weken terug in eigen land en net Prinsjesdag meegemaakt, lijkt het ook hier helemaal niet goed te gaan. Toch zijn wij Nederlanders zijn over het algemeen ook best een aardig en vriendelijk volkje, alhoewel er hier en daar toch barsten ontstaan in dit beeld. Twijfel en zorgen alom!
Tuinders zijn die stoppen vanwege de gasprijzen, bakkers en andere MKB-ers die hun gasrekening niet meer kunnen betalen met inflatie als gevolg van de stijgende energieprijzen (voorlopig structureel door de oorlog in de Oekraďne), personeelstekort in alle sectoren, langere wachttijden in de gezondheidszorg dan tijdens corona, extra belasting betalen voor gezonde maaltijden van medewerkers. Zie de kostenontwikkeling in de gezondheidszorg veroorzaakt door suiker, zout en vet ( lees: cola, friet en hamburger). De btw-verlaging op groente en fruit lukt niet op korte termijn. Er moet eerst onderzoek gedaan worden naar wat is nu groente en wat is nu fruit? Kijk op de weegschaal bij AH en je weet het.
Er gaat hier iets niet goed! Er is hier dus sprake van meerdere crisissen?
Volgens de deskundigen is een crisis: "een noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt." Nu dan weet ik er nog wel een paar. Toeslagencrisis, energiecrisis, vluchtelingencrisis, personeelstekortcrisis, coronacrisis, woningcrisis, inflatiecrisis, Groninger gascrisis, watercrisis, leiderschapscrisis, voedselverspillingscrisis, voedseltekortcrisis, klimaat(CO2)crisis, Voedselbankcrisis, vogelgriepcrisis, een fatsoenscrisis op social media, etc , etc, etc. Ik zie er vast nog een paar over het hoofd.
Eén van de rijkste landen ter wereld en toch zo'n zooitje. Een volk organiseert deels, haar meeste crisissen zelf via het stembiljet. Daarnaast heeft Poetin nu een stevige duit in de zak gedaan. We zitten nu behoorlijk klem. Maar oneindig groeien gaat nu en in de toekomst niet meer lukken. Ik denk dat het voor ons allemaal heel goed zou zijn als wij de energiecrisis kunnen tackelen, het zou zeker voor wat rust in de tent zorgen. Zou het niet mooi zijn als wij niet alleen voor de business maar ook voor thuis, geothermie, zon en wind kunnen gebruiken als energiebron (onbeperkt en bijna gratis beschikbaar, alleen infrastructuur nodig). Alleen al de zon levert ons circa 9000 x de energie die wij op aarde nodig hebben, er zit dus nogal wat speling in de mogelijkheden.
Op naar een zonnige toekomst!
Bron: Hans Ligtenberg
Meer nieuws