Blog: Hoe kwetsbaar zijn wij?
Geplaatst op 14 februari 2020
Als verslaafde nieuwsjunkie probeer ik het nieuws in de wereld zoveel mogelijk te volgen, met als uiteindelijke conclusie dat wij in een compleet gekke wereld leven. Het gaat ons redelijk voor de wind economisch gezien en we leven in een van de beste, leukste, gezondste landen ter wereld. Maar toch!!
Presidenten en politici liegen en bedriegen dat het een lieve lust is en ze komen ermee weg. Men verschuilt zich achter commissie en onderzoek om maar geen onaangename beslissingen te hoeven nemen. Visie is een vies woord, nadenken over mogelijke, toekomstige ontwikkelingen heeft plaatsgemaakt voor korte termijn gewin, met alle gevolgen van dien. Met een buitenlandse achternaam kom je niet aan een stageplaats of baan. Er is een tekort aan basisschoolleraren, maar er is geen tijd om zij-instromers aan te nemen en in te werken. Ambtenaren die hun ministers belazeren, politieagenten die zich gedragen als hooligans en in de Brexit-discussies is men ook niet in de eerste leugen gestikt. Handelsoorlogen worde gevoerd en voorbereid. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?
Maar wat nog veel erger is dat onze zogenaamde robuuste economie en samenleving nu geheel op z'n kop gezet wordt door een heel klein virusje, wat we niet eens met het blote oog kunnen waarnemen. De fabriek van de wereld zit op slot, de toevoer van de maakindustrie, kleding en vele andere producten dreigt te stoppen. De KLM stopt met bepaalde routes, typisch vakantiegebieden staan het komende seizoen waarschijnlijk leeg, internationale beurzen en sportevenementen gaan niet door of worden uitgesteld. En toeristen zullen zich ook anders gedragen dit jaar, eindelijk een beetje rust in Giethoorn. Wij als Nederland importeren voor ca €40 miljard uit China en exporteren slechts voor bijna € 12 miljard, dat is dus best de moeite.
Nu zullen wij als tuinbouwsector er niet al te veel last van hebben. Alhoewel, ik ben wel benieuwd hoe de GreenTech Amsterdam 2020 gaat reageren. Ik hoop van harte dat de beurs gewoon doorgaat (we hebben nog even tijd).
Maar deze ontwikkeling bewijst wel dat wij als samenleving ongelooflijk kwetsbaar zijn. Nu is het een virus wat niemand wil de oorzaak. Maar wat nu als partijen, landen, bedrijven ontdekken dat zij er beter van kunnen worden door in delen van de wereld bewust chaos te creëren? Wij hebben tegenwoordig multinationals met budgetten en netwerken die omvangrijker zijn dan de begroting van menig land op deze wereld. Zij malen niet om het welzijn van de bevolking, voor hen geldt slechts "shareholders value". Het gaat alleen om de poen.
Wat te doen? Ik heb de oplossing ook niet, maar wegkijken en net doen of er niets aan de hand is, is zeker geen oplossing!
Bron: Hans Ligtenberg
Meer nieuws