Blog: In (goed) overleg
Geplaatst op 31 maart 2020
Het is dinsdag 24 maart en ik rij om 5.15 uur naar de veiling. De lucht is helder, het begint licht te worden en het vriest. En het meest vreemde, het rustig is op de weg. Maar tegelijk is het heel normaal dat je in maart nog vorst hebt en dat het rustig is op de weg om 5.15 uur.
In 2017 was er een griep epidemie in Italië. Met deze epidemie zijn er toen 22000 mensen overleden. Hier had ik zelf niks van meegekregen. Op dit moment is er weer een epidemie maar zijn we net de 5000 doden mensen gepasseerd. Voornamelijk de zwakkere en ouderen uit de samenleving, hoe vervelend het ook is.
In Amerika heeft men dezelfde epidemie als in Italië, net als de rest van de wereld. Door het stil leggen van de Amerikaanse economie gaat de werkeloosheid oplopen naar ca. 18% van de beroepsbevolking wordt geschat. Het land wil dit opvangen door honderden miljarden dollars beschikbaar te stellen. Er zijn nog wel twijfels wie dat geld gaat uitgeven gezien de huidige president zijn meeste vrienden heeft in het bedrijfsleven.
In België heeft men geen regering maar er is wel bepaald dat tuincentra gesloten moeten zijn maar als dierenvoeding de hoofdverkoop is mag de winkel wel open. Supermarkten, die ook bloemen en planten verkopen, mogen open zijn maar de bloemist naast de supermarkt weer niet.
In Nederland zijn er een aantal mensen die besmet zijn met de epidemie. We zijn bang dat er onvoldoende ziekenhuis bedden zullen zijn. De zorg loopt al op zijn tenen, dus kan je in aanmerking komen voor een Hotelkamer bij Van der Valk wanneer je last hebt van de epidemie. In Nederland hebben we per hoofd van de bevolking minder zorgplaatsen beschikbaar dan in België. Misschien zijn we in Nederland gezonder of is onze ziekenhuis capaciteit sowieso wat aan de lage kant voor de huidige bevolking?
Doordat we met z'n alle een stapje terug ( moeten ) doen wordt er minder verdiend. Ook heeft de epidemie meegewerkt aan een beurs daling en zijn vele bedrijven behoorlijk minder waard geworden. Dus kan er minder uitgegeven worden door bedrijven. Het IMF geeft aan dat er op dit moment 83 miljard aan te investeren projecten in arme landen is terug getrokken.
Iedereen heeft en mag een mening hebben in ons land. Wel wordt steeds lastiger om je mening op straat te leggen. In steeds meer landen is het verboden om een eigen mening te hebben. Ook zijn er steeds meer tegenstellingen in de wereld en groeit de polarisatie. Zou deze epidemie ons weer met de benen op de grond kunnen krijgen? Zouden we misschien wat meer kunnen luisteren naar elkaar? Mogen mensen met feitelijke kennis weer hun woord doen? Komt er meer ruimte voor een ( goed ) overleg? We zien vele mooie initiatieven ontstaan die strijden voor een gezamenlijk belang. Zou dat de winst van de epidemie zijn? Het zou mooi zijn maar dan is het wel een hele dure les.
Bron: Dico Drost
Meer nieuws