Blog: Juiste kijk op de wereld?

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Je kent allemaal wel de bekende afbeelding die hieronder is weergegeven. Of eigenlijk twee afbeeldingen in elkaar. Welke figuur zie jij?



Willekeurige mensen zien vaak één van de twee afbeeldingen. En hebben moeite om de tweede afbeelding te vinden.

Nu is dit een grapje om je hersenen op een dwaalspoor te brengen. Maar het is wel illustratief voor de manier waarop wij allen tegen de wereld aankijken

Perceptie

Dit noemen we perceptie. We zien de wereld om ons heen door onze eigen gekleurde bril. Die gebaseerd is op onze persoonlijkheid.

Anderen kijken mogelijk heel anders tegen dezelfde werkelijkheid aan als jij. En dat kan botsen.

Is jouw kijk op de wereld dan beter of slechter dan de die van anderen? Welnee. Jouw kijk op de wereld is juist je kracht. Maar die van een ander is net zo waardevol. Het is zaak om die te matchen.

Een praktijkvoorbeeld
Wij gebruiken de Birkman-Assessment, als onafhankelijk meetinstrument,  om de persoonlijke perceptie op veel relevante onderwerpen in beeld te brengen.

Een glastuinbouwmanager gaf, via het assessment aan dat hijzelf directief en stellend is. "Als ik iets vind dan heb ik daarover nagedacht, dan is er weinig discussie meer mogelijk. Dan gaan we dat gewoon doen!" was zijn duidelijke uitleg.

Uit de assessment kwam ook naar voren dat hij datzelfde gedrag verwachtte van zijn medewerkers. Zijn perceptie van de wereld: "ik ben directief, en de anderen om mij heen zijn dat allemaal ook".

Helaas zit de wereld niet zo in elkaar. Ook in zijn bedrijf niet.  Een aantal medewerkers hadden duidelijk moeite met zijn directieve managementstijl. Die wilden meer overleggen om samen tot beslissingen te komen. Maar gaandeweg waren ze ook bang geworden om hun eigen mening te ventileren.

Door dit verschil inzichtelijk, en bespreekbaar te maken konden veel oorzaken voor conflicten, miscommunicatie en onbegrip verklaard worden. En kon er iets mee worden gedaan om die te voorkomen.

Inzicht van je eigen perceptie
Inzicht van jouw kijk op de wereld kan je extreem goed helpen om de samenwerking met je collega's of medewerkers te verbeteren. Goede assessments, die je niet in een hokje stoppen maar die eerder inzicht geven in jouw persoonlijkheid zonder daar een etiket op te plakken, zijn extreem waardevol.

Daarom maken wij juist veel gebruik van Birkman-assessments als hulpmiddel.     

Wellicht iets voor jullie?   


Bron: Peter Smulders

Deel artikel