Blog: O nee, verrassingen!
Geplaatst op 18 februari 2020
Wordt u wel eens verrast? Waarschijnlijk wel, net als iedereen. Er gebeuren altijd wel dingen die we niet verwachten. Een mens baseert zijn verwachtingen op ervaringen uit het verleden, op wat hij mogelijk acht, of gewoon omdat hij het logisch vindt. Maar helaas heeft iedereen verschillende ervaringen. We kunnen erg van mening verschillen wat logisch of verstandig zou zijn en sommige dingen blijken niet zo onmogelijk als gedacht.
Verrassingen zijn soms erg leuk, maar soms ook vervelend. Een trouwe klant zegt plotseling zijn contract met je op of je wordt geconfronteerd met een conflict of een kostenverhoging. Als je een leuke verrassing krijgt, denk je meestal: mooi, dat valt mee. Verder geen reden om te piekeren. Als je een vervelende verrassing krijgt, is een automatische reactie dat je geen goed woord over hebt voor de veroorzaker of brenger van de verrassing. Daarnaast vraag je je af: had ik dit niet kunnen zien aankomen en had ik me ertegen kunnen wapenen? Zeker als de verrassing je bedrijf in serieuze problemen brengt is de vraag of je risico's beter had kunnen inschatten en hoe je je bedrijf beter had kunnen beschermen.
Op energiegebied heeft de glastuinder deze winter twee verrassingen: de fors verhoogde Opslag Duurzame Energie (ODE) op elektriciteit en de lage marktprijzen voor energie. De eerste is duidelijk vervelend en de andere is voor de meeste tuinders leuk. De menselijke neiging is hier niet anders: tegen het eerste gaan we in protest en we plannen tegenmaatregelen. Zoals een nieuwe WKK laten plaatsen. Over het tweede denken we niet zoveel na, we grijpen misschien de kans om alvast onze energievraag voor behoorlijk wat jaren tegen een vaste prijs vast te leggen. In ieder geval nemen we de nieuwe situatie vrij makkelijk aan als de nieuwe werkelijkheid.
Dat klinkt logisch, maar dat is het niet. De leerles van de verrassingen moet zijn dat de volgende ontwikkeling de andere richting op is. En als je te enthousiast de huidige werkelijkheid als uitgangspunt voor je besluiten hebt genomen, kan je dus heel snel weer verrast worden.
Bijvoorbeeld: er komen nu duidelijke signalen van de overheid dat ze de effecten van de verhoging van de ODE op elektriciteit heel ongewenst vinden. En dat de maatregel per 2021 wel eens teruggedraaid kan worden. Dan ontstaat er een gat in de begroting en is misschien een hogere heffing op gas of de invoering van een heffing op WKK-gas (gas dat in elektriciteit wordt omgezet) een maatregel die minder nadelen heeft en wel het benodigde geld oplevert. Beetje jammer als dit de businesscase van een net geplaatste WKK weer onderuit haalt.
Ander voorbeeld: in de consumentenmarkt spelen de groothandelsprijzen voor energie allang niet meer de hoofdrol in de beslissing om een warmtepomp of zonnepanelen te plaatsen. De beslissende factor is de saldering op de energiebelasting, heffingen dus. Dit zou ook voor de zakelijke markt de beslissende factor kunnen worden. Als u vandaag gas of elektriciteit koopt voor 2024, weet u dan welke totaalprijs inclusief heffingen u zal betalen in dat jaar?
De vraag stellen is het antwoord geven. Dus: wat is nu een verstandig besluit? Deze week staan we op de HortiContact. Een mooie gelegenheid om hier met elkaar over te sparren!
Bron: Peter van den Berg
Meer nieuws