Blog: Snackbardichtheid

Blog: Snackbardichtheid

Een weblog van Jolanda Heistek. Zij is programmamanager bij Greenport West-Holland. Jolanda schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Iedereen heeft zijn zwakheden, ook als het gaat om gezond leven. Zo zet ik graag mijn tanden in een bitterbal, om die reden lagen die bij onze jaarlijkse events tijdens de borrel op tafel, uiteraard naast de snackgroenten. Ook u neemt waarschijnlijk wel eens een snack of frituurmaal. Niks mis mee, op zijn tijd. Want u en ik eten de rest van de maand zeer gezond. We worden immers in de glastuinbouw omringd door gezonde producten.

In Greenport West-Holland - waar ik woon - zijn duizenden bedrijven en organisaties actief op het gebied van gezonde voeding. Maar de regio biedt meer dan tuinbouw. Zo telt onze regio ook - ik noem maar een voorbeeld - snackbars. En dat zijn er stiekem best veel.

Onlangs publiceerde RTL Nieuws de 'Snackbardichtheid per gemeente'. Op een landkaart kun je per gemeente zien hoeveel fastfoodrestaurants er zijn binnen 1 kilometer van de inwoners. Hoe donkerder de gemeente, hoe meer er te snacken valt in die gemeente. In dichtbevolkte gebieden is de snackbardichtheid ook het hoogst. Als je erover nadenkt, is dat niet een verrassing. Maar toch levert de kaart een boeiend beeld op. (Bekijk het bericht op RTL Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5251527/alles-tegen-overgewicht-gemeente-bepaalt-je-naar-de-mcdonalds-kan).

Het zuidwesten van Nederland is dichtbevolkt. En dus zijn er veel snackbars gevestigd. Met name Rotterdam en Den Haag zijn donker gekleurd op de kaart. Maar ook de randgemeenten tellen veel snackbars. Nogmaals, dat is begrijpelijk. En ook: het voelt vreemd. Want die gemeenten liggen in een Greenport-gebied dat zich inzet voor gezonde voeding.

Nu zullen snackbars niet verdwijnen. En dat hoeft ook helemaal niet. Iedereen heeft recht op een kroket of berenklauw (mijn 2e favoriet) op zijn tijd. Maar het zou toch mooi zijn als inwoners van dichtbevolkte gebieden niet alleen snacks op loopafstand hebben, maar ook gezonde voeding. Dat ziet de fastfood-sector gelukkig zelf ook. Zo zijn bij het restaurant met de grote M steeds meer vega-producten te koop. Het concern verwacht zelfs dat over enkele jaren de omzet van die producten groter is dan de omzet van 'gewone' burgers. En hoorde ik recent van een van onze bestuursleden dat er in Rotterdam-omgeving een Gezonde Fast Food-restaurant (met ambitie richting keten) in ontwikkeling is.

Daarmee zijn we er nog niet. Er is nog een lange weg te gaan. Zo is ongezonde voeding nog steeds goedkoper is dan gezonde. Al jaren zetten diverse gezond ondernemers en brancheorganisaties, uit het Greenport-netwerk, zich daarom in om de btw op groenten en fruit te verlagen, maar helaas zonder resultaat. Het kabinet verhoogde het laagste btw-tarief, waar alle eetwaren onder vallen, in 2019 van 6 naar 9 procent. Zo steeg de afgelopen jaren de prijs voor ongezond eten met 15%, en de prijs voor gezonde voeding met 21%, zo bleek onlangs uit cijfers van het CBS. Hierdoor is kiezen voor gezonde voeding voor veel mensen vaak helemaal geen optie. Terwijl onze gezonde groene producten een bijdrage leveren aan een beter leefpatroon, en dus lagere zorgkosten. En dan bedoel ik niet alleen groenten, maar ook de siergewassen en groene potplanten die voor een beter woon-, werk- en studeerklimaat zorgen. Dat moeten we dus nóg zichtbaarder maken, onder meer richting het publiek en de politiek.

Precies daarvoor is een aantal jaar geleden de Dutch Food Week gestart, mede op initiatief van Greenport West-Holland. Van 9 tot en met 16 oktober is de nieuwe editie van DFW. Het is een mooi platform om de wereld te laten zien waaraan we werken. Ik hoop van harte dat u meedoet. Hoe dat 'meedoen' eruit kan zien? Bijvoorbeeld door om te beginnen uw eigen medewerkers een gezonde lunch en gezonde snack aan te bieden. Meer daarover leest u op https://greenportwestholland.nl/geeft-u-uw-medewerkers-de-gezondste-lunch-op-14-oktober/.

Laten we eraan werken dat de Greenport West-Holland de regio wordt met de hoogste gezondheids-dichtheid!

Bron: Jolanda Heistek

Deel artikel