Blog: Talentenjachten
Geplaatst op 26 februari 2021
Half Nederland zit er voor aan de buis gekluisterd. Talentenjachten. Je wordt er bijna mee doodgegooid. In "Heel Holland Bakt" wordt gezocht naar de beste bakker van Nederland. Hét talent dat de lekkerste en mooiste taarten kan bakken. In "Maestro" zijn ze op zoek naar de beste chef-dirigent. In "The Voice Of Holland" wordt gezocht naar het grootste zangtalent van Nederland. In een selectieproces (dat uiteraard over maanden wordt uitgesmeerd) wordt in een afvalrace uiteindelijk bepaald wie het grootste zangtalent heeft. En nét weer gestart: De zoektocht naar Maria voor de "Sound of Music(al)".
Het schijnt een succesformule te zijn op TV, die talentenjachten.
Advies
Wat is nu het kenmerk van deze talentenjachten? Allereerst heeft natuurlijk ook een soort voorselectie plaatsgevonden vóórdat kandidaten op TV komen. Uit vele kandidaten worden de meest talentvolle geselecteerd. Vervolgens worden de kandidaten, die wél de TV-shows halen, zorgvuldig begeleid en gecoacht. Soms worden ze door hun coaches uitgedaagd om uit hun comfortzone te komen. Of door nét iets meer uitdaging aan te gaan als dat ze zouden willen of durven. Zo worden hun talenten ten volle benut.
Behoort u tot die helft van Nederland die nóóit naar dit soort programma's kijkt? Kijk dan één keer naar bijvoorbeeld The Voice of Holland. En zie hoe talenten ontwikkeld worden.
Talenten in jouw bedrijf
Ook in jouw bedrijf lopen (verborgen) talenten rond. Medewerkers, scholieren, maar misschien óók die ene uitzendkracht. Medewerkers die potentieel véél in hun mars hebben maar niet de kans krijgen om die talenten in jouw bedrijf te ontwikkelen. En soms zijn het medewerkers die wel de ambitie hebben maar die niet uit durven spreken. "Die functie lijkt me leuk en interessant maar dat zal voor mij welk te hoog gegrepen zijn…." denken ze vaak.
Jouw eigen talentenjacht
We weten allemaal dat sommige functies in het bedrijf lastig in te vullen zijn. Probeer maar eens een teeltmanager te werven van buitenaf. Maar ook andere leidinggevende functies zijn soms lastig in te vullen.
Ga daarom onder je eigen personeelsbestand op zoek naar de talenten die je op termijn nodig hebt in je bedrijf. En maak die zoektocht onderdeel van je personeelsbeleid.
Cruciaal daarbij is natuurlijk in eerste instantie de "voorselectie". Het constante proces van scouten naar talent onder jouw medewerkers.
Heb je iemand op het oog? Probeer zijn of haar capaciteiten uit door wat extra taken. Maar begeleid en coach hen daarbij erg goed. Maak die extra taken uiteindelijk extra uitdagend.
Daarnaast is het van belang om continue te vragen naar ambities. Niet alleen tijdens het "officiële" functioneringsgesprek. Dat is soms veel te bedreigend. Nee, een korte vraag in een informeel gesprek kan al voldoende zijn om zicht te krijgen wat je medewerker wil.
Assessment als hulpmiddel
In meer en meer glastuinbouwbedrijven wordt al vorm gegeven aan deze "talentenjachten". En in een aantal bedrijven wordt een assessment als hulpmiddel ingezet om talenten te scouten, maar óók om talenten te coachen bij hun talentontwikkeling of bij het realiseren van ambities.
Succes met je talentenjacht!
Bron: Peter Smulders
Meer nieuws