Blog: Van gold rush naar (orch)idee
Geplaatst op 30 oktober 2020
Bij sommige families lijkt ondernemingsdrang in het DNA te zitten. David Springer Mc Lellan emigreerde in 1850 naar San Francisco tijdens de gold rush. Niet met de droom om zelf rijk te worden van goud, maar om geld te verdienen met het verkopen van groente en melk aan de groeiende populatie mensen die die droom wel had. Als hobby kweekte Davis op zijn boerderij bloemen. Om klanten te stimuleren de rekening te betalen, liet hij gratis bloemen achter bij zijn melklevering.
Zoon Edgar nam de boerderij over en breidde deze uit. Hij begon de toen populaire rozen en anjers te kweken in kassen. Een generatie later richtte kleinzoon Roderick zich op orchideeën die op dat moment in trek kwamen. De jongste Mc Lellan bewoog niet alleen mee met de smaak, maar ook met de techniek van die tijd.
Automatisering in de kas
Roderick Mc Lellan bedacht een systeem waarmee hij bloembakken gemakkelijk in en uit de kassen kon rijden.
In zijn tijd groeiden de bloemen in lange permanent in de kas opgestelde bakken van soms wel honderd meter. Maar vanwege de mistige lucht in de baaien rond San Francisco, hoefden zijn orchideeën helemaal niet zoveel binnen te staan. Met hun typische luchtwortels, voelden ze zich ook buiten prima op hun gemak.
Roderick ging toen over naar veel kleinere bakken, en bedacht een 'Pick & Place'-systeem om ze uit een rij op te kunnen pakken en te verrijden. Jonge planten konden zo buiten blijven, en pas in de laatste fase voor het knippen reed hij ze de kas in. Zo kon hij ineens veel meer produceren en gebruikte hij alle 'dure' kasruimte alleen maar voor orchideeën planten die bijna klaar waren voor de verkoop.
Hij legde dit vast in een Amerikaans octrooi US-1,939,015.
Zijn orchideeën waren zo'n succes dat iedereen ze in die tijd wilde hebben; van filmsterren, tot President Dwight D. Eisenhower bij zijn 2e inauguratie. Mc Lellan begon toen als één van de eersten bloemen per vliegtuig te vervoeren, zodat bijvoorbeeld ook de koninklijke familie in Engeland ze kon krijgen.
Creatieve geest
Roderick Mc Lellan heeft ook nog verscheidene andere patenten op zijn naam staan. Hij was een echte vernieuwer, en bedacht bijvoorbeeld in 1950's een potgrondformule speciaal voor orchideeën genaamd 'Supersoil' (om mee te liften op de Superman-rage), en hij bood 'orchid-boarding' aan waarbij mensen hun orchidee tijdelijk aan de Mc Lellan farm overdroegen, waar er dan goed voor gezorgd werd totdat ze weer tot bloei kwamen.
Als we iets kunnen leren van de familie Mc Lellan, dan is het wel dat ondernemen voor een groot deel gaat over het aanvoelen wat werkt op welke plek. Het is melk en groente verkopen als je buren achter goud aanjagen en daarvoor lange dagen maken, het is tijdig in een nieuwe markt van orchideeën voor de rijken stappen, maar ook het tijdig zodanig optimaliseren en automatiseren van de teelt daarvan dat de orchidee voor iedereen betaalbaar werd.
Je moet er maar een neus voor hebben. Het zijn uitvinders en handelsmensen als de Mc Lellans die ook mijn vak zijn charme geven en die ondernemers zoals u hopelijk inspireren om net zo creatief om te gaan met uw bedrijf.
Bron: Rudi Riemens
Meer nieuws