Blog: Verandering van spijs doet eten!

Blog: Verandering van spijs doet eten!

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is sectormanager tuinbouw bij Van Iperen. Wouter schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ik heb de afgelopen weken veel vragen gehad over de toestand van mijn kookwekker, na ruim 2 maanden lockdown. Laat ik zeggen dat de klap van de hamer mij als muziek in de oren klonk toen deze wekker werd platgeslagen, dus die vraag is bij deze beantwoord.

Herken je dat gevoel dat een te lange periode met teveel regelmaat op den duur gaat vervelen?
Structuur en discipline werken goed, maar op een gegeven moment slaat de "verveelirritatie" toch toe; er wordt niet voor niets gezegd 'verandering van spijs doet eten'. Gelukkig mogen we bij Van Iperen weer een aantal dagen in de week op gepaste afstand en niet allemaal tegelijk op kantoor werken. Uiteraard met de nodige maatregelen. We hopen met elkaar dat, ondanks het versoepelen van de maatregelen, die gevreesde tweede golf uitblijft.

Iets nieuws proberen, uit je comfort zone stappen, terugkomen op eerdere besluiten en je kwetsbaar opstellen. Het zijn nou niet bepaald dingen waar we standaard voor open staan. Van nature zijn en blijven we gewoontedieren. Want als iets goed loopt waarom zouden we het dan veranderen? Of willen we niet inzien dat het nog beter zou kunnen? We komen daar meestal pas achter als het te laat is.

Wat ik persoonlijk van de coronacrisis geleerd heb, is dat de meeste mensen terugvallen op bepaalde basisgewoonten en vastigheden zowel privé als zakelijk. In tijden van onzekerheid zoeken we met z'n allen naar houvast en dan val je vaak terug op oude vertrouwde patronen. En toch gonst het juist nu van de ideeën om deze periode aan te grijpen om dingen te veranderen. De vraag is of we dat willen?
Ik vergelijk het maar een beetje met een slak, juist als er gevaar dreigt, kruipt hij helemaal terug in zijn huisje. En krijg hem er dan maar eens uit.

Maar zoals gezegd "verandering van spijs" doet eten! En verschillende soorten voedsel bij elkaar op een schaal zorgen voor een kleurrijk geheel, waarbij je tot smaakvolle nieuwe combinaties komt. Het is net als met nieuwe ideeën; die komen het beste tot stand als je verschillende soorten mensen bij elkaar zet en ze met enige regelmaat laat sparren over vernieuwing. Niet alleen nu, ook in de toekomst.

Zoals regelmatig veranderen van spijs onze eetlust bevordert, zorgt regelmatig vernieuwen en veranderen op de werkvloer voor een gezonde werklust. Laten we van deze periode leren en samen tot mooie nieuwe ideeën komen.

Bron: Wouter van Vliet

Deel artikel