Blog: Vragen voor de toekomst
Geplaatst op 11 mei 2020
Hoe komen we uit deze crisis?
Als ik deze blog schrijf zitten we inmiddels 8 weken in een intelligente Lock Down. Regelmatig vraag ik mij af: 'Hoe gaat het leven er in de toekomst uit zien'? Groeien mijn dochters op in een 1,5 meter samenleving? Ik vind het moeilijk in te schatten. Komt er een grote ommezwaai of gaan we straks weer net zo verder als voorheen? Als je terugkijkt in de geschiedenis zie je dat een Pandemie vaak grote gevolgen heeft voor de samenleving. Bijvoorbeeld in 541 luidde de Pest van Justinianus de ondergang van het Byzantijnse rijk in. Of bij de uitbraak van de Spaanse griep in Amerika: waren werkgevers gedwongen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de lonen te verhogen, door de vermindering van de beroepsbevolking. Wat zullen de gevolgen zijn van deze crisis op de arbeidsmarkt?
Gevolgen voor arbeid op de korte termijn
Op de korte termijn zie je aan de ene kant meer aanbod van mensen op de arbeidsmarkt en aan de andere kant minder beschikbare arbeidsmigranten. Op de website werken in de land en tuinbouw zie je een groot aanbod van beschikbare medewerkers, maar weinig vraag. Als we terugkijken naar de afgelopen jaren zag je dat veel vacatures in de glastuinbouw moeilijk waren in te vullen. Ligt hier nu een kans om de mensen die zich actief aanbieden te laten zien welke mooie mogelijkheden er allemaal zijn in de glastuinbouw?
Gevolgen voor arbeid op de lange termijn
Op de langere termijn zie je dat de wijze waarop wij werken zal veranderen, maar dat medewerkers straks overbodig worden in de tuinbouw daar ziet het er in het rapport van de WUR voorlopig nog niet naar uit. De WUR schatte in dat het nog zeker 15 jaar gaat duren voordat de sector volledig is gemechaniseerd. Gaat de Pandemie nu een versnelling brengen in de robotisering bij de bedrijven? Bij meer robotisering is het werk dat overblijft aan de ene kant veelal complexer en vraagt het om meer inzicht, aan andere kant juist is het werk eentoniger. De behoefte aan technische kennis zal in ieder geval stijgen. In plaats van productiemedewerkers zijn er meer operators nodig die de machines en de processen monitoren. Een medewerker zal dan ook moeten beschikken over andere competenties dan nu het geval is.
Al met al liggen er een hoop vragen en onzekerheden in deze tijd. Ik hoop dan ook dat tegen de tijd dat mijn volgende blog verschijnt het allemaal weer in een iets rustiger vaarwater is gekomen. Zodat er weer iets meer ruimte is om vooruit te kijken.
Bron: Jolanda Rosloot
Meer nieuws