Blog: Wat kunnen we leren van 'die schijterds'?
Geplaatst op 06 juli 2020
Toen ik klein was, was ik al gek op dieren. En dat is nu nog steeds het geval. Een paar weken geleden kreeg ik van m'n dochter 2 kleine gansjes, want die had ik vroeger ook. Te schattig! Net als vroeger, in een badje en zwemmen. Nostalgie. Ganzen zijn bijzondere dieren in hun gedrag. Natuurlijk poepen ze zowat elke 5 minuten, maar dat hoort erbij, ha, ha! Ze eten als ze volwassen zijn dagelijks 2-3 kilo gras en poepen zo'n 800 gram per dag. Vandaar dat boeren niet blij zijn met een groep ganzen op hun weiland.
Maar goed, ze lopen overal achter me aan waar ik loop, zo gezellig. Ik vind ze geweldig.
Wat is er zo bijzonder aan ganzen? Ik kwam een verhaal tegen over samenwerking uit 1972 (ook toevallig mijn geboortejaar!) van Robert McNeish dat veel verteld wordt in cursussen en opleidingen voor leiderschap. Wat kunnen we leren van 'die schijterds'?
Ganzen vliegen in V-formatie Als je in de herfst of in de lente een vlucht ganzen in een V-formatie ziet vliegen, pauzeer dan even, waardeer de schoonheid van de vlucht en bedenk wat de ganzen je kunnen leren over teamwork. Elke gans die zijn vleugels uitslaat creëert daarmee een opwaartse kracht voor de vogels die volgen. Door te vliegen in een V-formatie, gebruikt de groep 72% minder energie dan wanneer alle ganzen alleen zouden vliegen.
Mensen die een gemeenschappelijk doel nastreven, en goed samenwerken, zullen sneller en makkelijker hun doel bereiken, omdat zij van de stuwende kracht van elkaar kunnen pro?teren.
Als een gans uit de V-formatie raakt, dan voelt hij ineens de vertraging en weerstand van het alleen vliegen. De gans zal dan snel weer in de formatie invoegen om te pro?teren van de opwaartse kracht van de vogel die voor hem vliegt.
Als we hetzelfde besef zouden hebben als ganzen, dan blijven we bij de groep die dezelfde kant opgaat als waar wij naar toe willen. Wij accepteren hulp en helpen anderen.
Als de voorste gans moe is, wordt hij afgelost door een andere gans.
Het loont om beurtelings de moeilijke taken en het leiderschap op ons te nemen. Net als de ganzen zijn mensen afhankelijk van elkaars vaardigheden, capaciteiten en unieke combinatie van gaven, talenten en middelen.
Ganzen in formatie snateren om de voorste ganzen aan te moedigen om op snelheid te blijven.
Wij moeten ervoor zorgen dat ons gesnater stimulerend is. Enthousiaste groepen zijn productiever. De kracht van motivatie is het soort gesnater dat we willen horen. Sta achter je eigenwaarde en kernwaarden, en stimuleer het zelfbesef en waardenbesef in anderen.
Als een gans ziek wordt, gewond raakt of neergeschoten wordt, verlaten twee andere ganzen de formatie en volgen deze gans om hem te helpen en te beschermen. Ze blijven bij hem totdat hij dood is, of weer kan vliegen. Dan sluiten zij zich aan bij een andere vlucht, of ze proberen de eigen groep in te halen.
Als we hetzelfde besef zouden hebben als de ganzen, dan zouden we niet alleen in goede tijden, maar ook in slechte tijden klaar staan voor elkaar.
Zodra de ganzen geland zijn, gaat ieder voor zich aan de slag om voldoende eten te krijgen en een volgende generatie te produceren.
Onderlinge competitie kan de productiviteit verhogen, maar zodra het gezamenlijke doel duidelijk is, is de collectiviteit belangrijker voor ieder individu.
Als je de volgende keer een vlucht ganzen ziet, herinner je dan de lessen die we van hen kunnen leren. De ganzen zijn voor hun levensreis afhankelijk van samenwerking. Voor ons mensen is één van de meest vervullende ervaringen in het leven bij een groep te horen die gezamenlijk werkt aan de realisatie van een gemeenschappelijk doel.
Samen Groeien, noemen we dat bij CombiVliet.
Bron: Martine van der Meer
Meer nieuws