Eric Flinterman: Van de ene afhankelijkheid naar de andere?

Eric Flinterman: Van de ene afhankelijkheid naar de andere?

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De tuinbouwsector heeft enorm te lijden onder het feit dat we erg afhankelijk zijn van onbetrouwbare partijen in de energiesector. Veel ondernemers reageren extreem daadkrachtig, snel en flexibel op de huidige situatie. Dat is een bewonderingswaardige eigenschap.

Zo investeren verschillende ondernemers grote bedragen in allerlei energiebesparende technieken, zoals led-belichting en extra energieschermen. Daarnaast benutten zij de onbalans goed met boilers, de WKK en met grote accu’s. Het ‘nieuwe telen’ krijgt zo een positieve stimulans.

Ook kiezen veel telers ervoor minder te telen in de winterperiode om verliezen zoveel mogelijk te beperken. Op de korte termijn is er geen betere oplossing, dus chapeau voor de sector!
In de toekomst willen we wel meer gebruik gaan maken van aardwarmte en waterstof. We moeten verduurzamen en willen ook in de winterperiode weer rendabel kunnen telen.

Collectief denken
We willen allemaal af van de extreme afhankelijkheid van ongrijpbare factoren. Maar doen we wel genoeg om die afhankelijkheid te verminderen? Volgens mij niet. Straks telen we misschien wel duurzaam, maar zijn we alsnog afhankelijk van een paar multinationals en een wereldmarkt van bijvoorbeeld waterstof. Dan hebben we de ene afhankelijkheid dus ingeruild voor de andere. Is dat wat we willen? Wordt het niet eens tijd om weer collectief te gaan denken? Met collectiviteit zijn we immers groot en wereldberoemd geworden. Kortom: tijd voor een landelijke energiecoöperatie! Niet om te handelen of te adviseren, maar om zelf energie op te wekken voor de glastuinbouw (en wellicht nog breder in de landbouw).

Met een paar cent per m3 gas toeslag hebben we honderden miljoenen te besteden om zelf grootschalig duurzame energie op te wekken. De multinationals doen dat al, waarom wij dan niet? We hebben immers voldoende volume, daadkracht, lef en innovatievermogen. De vraag is of we de collectiviteit, waar we vandaan komen, nog willen omarmen. Of denken we het zelf, ieder voor zich, beter te kunnen?

Wilt u eens sparren over de mogelijkheden van energieopwekking? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 073-6465419 of stuur een bericht.

 

Bron: Eric Flinterman

Deel artikel