Hans Ligtenberg: Meer, meer of minder, minder?
Geplaatst op 14 maart 2023
Dwaasheid van de schaalvergroting, vanuit het idee dat je als groot bedrijf steeds meer invloed en macht kunt vergaren is schaalvergroting een veel voorkomend fenomeen. Meer groei, meer productie, meer omzet, meer toegevoegde waarde, meer rendement. Dat meer, meer moet ergens vandaan komen. Groei kost al met al altijd grondstoffen, energie en arbeid en dat moet altijd ergens vandaan komen.
Nu hebben we een probleem, grondstoffen zijn NIET oneindig, we hebben tenslotte maar één planeet. Delfstoffen delven op de maan en verder, laten we voorlopig nog even over aan de fantasieën van Elon Musk. De zon levert ons meer dan 5.000 maal de hoeveelheid energie die wij per dag nodig hebben, energie zou dus geen issue moeten zijn. Maar waarom moeten we steeds rijker worden? Meer, meer, meer.
Miljonairs en miljardairs verdienen hun vermogen niet, zij verkrijgen (stelen?) dat altijd met de hulp van anderen.
In de economie moesten wij maar eens aandacht besteden aan een belangrijke natuurwet. De wet van het behoud van energie. Die geeft aan dat de hoeveelheden energie in een gesloten systeem altijd constant is. Dus in balans is. Nu is de aarde weldegelijk een gesloten systeem. Dus qua energie kunnen we van alles proberen maar het wordt eigenlijk nooit meer, wel altijd anders.
Maar de economen willen wel steeds meer. Vandaag de dag betekent dat 'ik iets meer en jij wat minder'. Waarom? Zwemmen in het geld is doodvermoeiend, pootje baden is meer dan voldoende om staande te blijven.
In een land (ons land) van de doorgeslagen marktwerking neemt geïnstitutionaliseerd onrecht toe, zowel bij de Staat als het grote bedrijfsleven. Bijvoorbeeld belastingdruk, toeslagen, gaswinning, ziektekosten, zorg, energie, voedselverwerking, retail, drinkwater. Volgens een recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau is er al sprake van zeven verschillende klassen in Nederland en is de focus op alleen de economie absoluut onvoldoende. Financiële rijkdom maar intellectuele en culturele armoede!
Basiselementen in een gezonde samenleving zijn bij ons onderhevig aan marktwerking. Schande!
Dus...15 maart op weg naar eerlijk delen?
Bron: Hans Ligtenberg