Martine van der Meer: Mensen zijn de uitdaging
Geplaatst op 09 oktober 2024
Twee weken geleden hadden we met de telers van Harvest House een presentatie van Ben Tiggelaar. Je kent hem misschien wel, hij heeft al vele boeken geschreven over gedrag, verandering, dromen en doen.
Hij nam ons mee op dit gebied in zijn presentatie. Menselijk gedrag is iets waar alles mee begint, maar ook mee kan eindigen. Want alles draait om ons gedrag. Waarom doen mensen wat ze doen?
Een systeem, product, programma, strategie, kernwaarde kan nog zo mooi worden bedacht, het gedrag van mensen bepaalt uiteindelijk of het succesvol wordt. Dat is bijzonder, vind ik. Want er wordt vaak heel veel tijd en geld gestoken in de onderwerpen die ik benoemde, maar het menselijk gedrag wordt vaak als vanzelfsprekend ervaren. Iets wat wel goedkomt... En dat blijkt dus juist cruciaal! Dit is best een risicovolle aanname als dit juist de sleutel is tot succes.
Waarom is dit dan zo? Ik denk omdat menselijk gedrag lastig is. Lastig voor leidinggevenden, voor bedrijven, voor iedereen eigenlijk. Ieder mens heeft een eigen wil. Dat is mooi, maar kan ook onvoorspelbaar en lastig zijn.
Hoe krijg je het voor elkaar om mensen het gewenste gedrag te laten vertonen om een doel te behalen? We gaan meestal elke vorm van confrontatie uit de weg. Het probleem benoemen, vinden we lastig. Mensen aanspreken doen we later wel een keer, het zgn. uitstelgedrag.
Laten we toch maar bij het begin beginnen, door het niet uit te stellen. Want oefening baart kunst. Je wordt altijd beter in iets wat je vaker doet. En vergeet niet zelf het goede voorbeeld te geven. Ook is het belangrijk dat mensen weten wat ze moeten veranderen en waarom. Het moet concreet zijn met hierbij de uitleg waarom dit nodig is. Een positieve verandering is geen probleem, want daar heeft geen mens problemen mee. Maar een verandering waarbij onzekerheid, verlies, onbekendheid en/of mogelijk in eerste instantie een gevoel van achteruitgang gepaard gaat, dat zijn de uitdagingen. Mensen in een zo vroeg mogelijk stadium betrekken bij de verandering, geeft in ieder geval meer betrokkenheid en mogelijk begrip. Want helaas is het leven niet alleen maar voorspoed, ‘rozengeur en maneschijn’. Veerkracht, aanpassingsvermogen en relativering zijn nodig om verder te komen.
Zoals jullie weten zijn we volop bezig met het fusietraject tussen CombiVliet en Agro Care. De afgelopen jaren en maanden is er vooral gepraat over het financiële deel. Dat is afgerond. Nu van twee bedrijven, twee groepen mensen met hun eigen normen, waarden, cultuur en werkwijze, één team maken. En dan ook nog als doel het beste van elkaar overnemen qua werkwijze.
Dat gaat gepaard met veranderingen. Veranderingen die ook lastig zullen worden voor mensen. Als je een andere werkplek krijgt, al dan niet tijdelijk, is dat toch spannend. Een andere werkwijze dan dat je gewend was. Andere contactpersonen. Anders collega’s. Je hebt er niet om gevraagd, misschien is het best heel leuk, maar wie kan jou die garantie geven? Niemand. De veerkracht van mensen gaat dan een rol spelen. De één kan hier beter mee omgaan dan de ander. Het is altijd leerzaam. Zit ieder mens hierop te wachten, nee, ze houden van routines, maar het leven verandert constant. Laten we het eerst gewoon eens proberen! Want stel dat het leuker wordt, dan is dat toch een geschenk uit de hemel.
Als leidinggevende is het belangrijk je mensen om feedback te vragen. Het gaat niet om jouw perceptie, aanname of beeld. Het gaat om de mensen waar je mee werkt. Wat gaat er in hen om, wat vinden zij ervan? Luister eens naar ze.
Ik ben erg benieuwd waar we over een jaar staan. Hoe we vorm hebben kunnen geven aan het nieuwe bedrijf Agro Care met wat we voor ogen hebben? Onze droom. Wordt het 1+1=3, wordt het een win-win samenwerking, kunnen we elkaar versterken, worden we het mooiste bedrijf om bij te werken? Dat is wel ons doel!
Bron: Martine van der Meer