Peter Smulders: Weg met Ajax!

Peter Smulders: Weg met Ajax!

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Laatst hoorde ik Klaas Knot, president-directeur van De Nederlandsche Bank het hardop zeggen in een talkshow: “Voetbalclub Ajax moet opgedoekt worden! Er spelen alleen maar buitenlandse spelers. Er is bijna geen bijdrage aan het Bruto Nationaal Product. En al die voetbalrellen van die zogenaamde supporters, kosten de maatschappij enorm veel geld. Nog los van de politie-inzet die elke week nodig is en waardoor deze politiemensen niet ingezet kunnen worden voor het werk waar ze écht voor nodig zijn.”

Het is te hopen voor Klaas Knot dat hij dit niet écht gaat zeggen. Want ik vrees dat heel Amsterdam, én de hele voetbalwereld, op haar achterste benen zou staan. En dat Klaas Knot er niet zomaar maar mee weg zou komen.

Ondoordachte uitspraken en schaapachtige navolging.
Het bovenstaande illustreert hoe ondoordacht de vergelijkbare uitspraak was die Klaas Knot wél deed. Namelijk over de glastuinbouw. En hoe de pers en de socials als makke schapen de uitspraak kopieerden en vermenigvuldigden. Zónder deze eens kritisch tegen het licht te houden. Zonder eens écht met de sector te spreken. En zónder het totaalbeeld te analyseren.

Wat wordt vergeten in deze discussie?
Ik zeg het vaak in discussies over energietransitie. Je kunt spreken over het laten verdwijnen van een sector uit ons land. Maar iedereen vergeet dat je economisch krachtige en gezonde bedrijven kei- en keihard nodig hebt om die energietransitie te kunnen realiseren. Dat kán en wíl de overheid namelijk niet allemaal financieren. Glastuinbouwondernemers hebben in de afgelopen tijd landelijk 30 geothermieprojecten gerealiseerd. Op een aantal van deze projecten zijn ook woningen en woonwijken aangesloten. Warmte is namelijk absoluut nódig om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Want met elektriciteit redden we dat niet. Los van de netcongestie (die over 20 jaar nog niet is opgelost) komt groene elektriciteit in pieken en hebben we nog geen betaalbare opslagmogelijkheid. De glastuinbouw gaat dóór met investeren in geothermische projecten die óók relevant zijn voor de gebouwde omgeving.  Als ze daar de kans voor krijgen. Een ander argument is de geringe bijdrage aan het BNP. Maar waar niet bij stilgestaan wordt is dat, met het verdwijnen van de glastuinbouw, ook de toeleverende sector verdwijnt. Denk aan kassenbouwers, gewasveredelaars, toeleveranciers, het landbouwkundig onderzoek etc. Wat voor economische impact heeft dát?

Er zijn nog véél meer argumenten. Dat voert in dit kader te ver om die allemaal te noemen. Wat duidelijk moet zijn: Je hebt voor het realiseren van doelen een krachtig bedrijfsleven nodig!

De ogen niet sluiten voor de kritiek
Uiteraard moet de sector de ogen niet sluiten voor de kritiek. Daar zit op bepaalde punten zéker een kern van waarheid in. Maar het zou de critici sieren om de dialoog aan te gaan met de sector. Om tot oplossingen te komen. In plaats van hard te roepen dat de sector daarom maar weg zou moeten. Ik nodig Klaas Knot graag uit voor een dialoog.  

En Ajax?
Als supporter van een BVO (veel van mijn klanten weten dat deze club 'de Ajax van het Zuiden' wordt genoemd) mag die club wat mij betreft blijven bestaan. En hopelijk van Klaas Knot ook.

Bron: Peter Smulders

Deel artikel