Rudi Riemens: Van jeugdsparen tot Ledenraad
Geplaatst op 27 augustus 2024
Sparen voor later ging in mijn jeugd altijd met veel plezier. In mijn geboorteplaats Zuidelijke IJsselmeerpolders gingen we daarvoor één keer paar jaar naar de lokale bank. Deze had dan altijd een aanlokkelijk cadeautje klaarliggen. Nu, jaren later, zit ik nog steeds bij dezelfde bank, en ben sinds kort ook toegetreden tot de Ledenraad van de regio Westland.
Hoe het begon: de spaarpot
Als kind konden mijn broer en ik zo af en toe wat geld verdienen met onze moestuintjes, meehelpen op de boerderij, en met het aan de opa’s en oma’s laten zien van mooie rapporten. Gedurende het jaar kwamen onze spaarpotten steeds voller te zitten met munten. Soms kon er zelfs een briefje van 5 of 10 in, maar dat was niet eenvoudig want het invoersleufje van de spaarpot was beveiligd met scherpe metalen tandjes die eerst opzij gedrukt moesten worden.
Als de spaarpotten vol waren gingen we met onze moeder naar de bank, waar ze met een speciale sleutel open gemaakt werden. Alle muntjes werden dan door een geldtelmachine gehaald. Ik vertrouwde dat maar matig en zag dan als klap op de vuurpijl ook nog eens mijn zuurverdiende spaarcentjes met één of ander magisch buizenpostsysteem in het plafond verdwijnen. Gelukkig mocht ik dan wel weer een mooi cadeautje van de bank uitzoeken.
Jaren later: de Ledenraad
Ook nu jaren later zit ik nog steeds bij dezelfde bank. Dat hebben ze toen goed aangepakt met die leuke cadeautjes. Toen ik een oproep voorbij zag komen dat er nieuwe mensen werden gezocht voor de Ledenraad Westland, heb ik mij meteen aangemeld. Hoe mooi is het om naast het helpen van uitvinders bij het beschermen van hun uitvindingen, nu ook voor een bank als sparringpartner in haar Ledenraad te mogen gaan fungeren. En dan al helemaal bij een bank die geworteld is in de land- en tuinbouw. Een belangrijk deel van mijn klanten komt immers uit deze agrarische sector.
Uitvindingen en financiering
De land- en tuinbouw is zelfs één van de innovatiefste sectoren van Nederland. Ook dit jaar gaat het weer hard met alle mooie uitvindingen die wij mogen beschermen. Van vernuftige algoritmes voor aansturing van klimaatsystemen, nieuwe milieuvriendelijke labels, verbeterde biologische bestrijdingsmiddelen, etc., etc. Om al die uitvindingen vervolgens ook daadwerkelijk tot wasdom te laten komen, is geld nodig. De kosten gaan voor de baat uit. Soms wordt hier zelfs privé spaargeld voor ingezet. Gelukkig zijn er ook andere manieren. In de praktijk komt het vaak voor dat een investeerder, financier of huisbankier een belangrijke rol speelt. Dit kan dan bijvoorbeeld door het sluiten van een lening, participatie in aandelen, crowdfunding of het krijgen van een bedrag uit een innovatie- of stimuleringsfonds.
Kennis en ervaring delen
Hopelijk kan ik een schakel vormen door mijn kennis en ervaring als octrooi- en modelgemachtigde in de Ledenraad te gaan delen. Bovendien kan ik in deze nieuwe functie meteen meer leren over geldstromen die komen kijken bij het financieren van innovaties. Hiervan kan ik dan hopelijk mijn klanten weer laten profiteren.
Vogelvrije uitvindingen
Alvast een schot voor de boeg. Als u bij een investeerder, financier of bank aan tafel zit, moet u niet gek opkijken als ze u vragen of de intellectuele eigendomsrechten van uw uitvinding ook goed beschermd zijn. Bijvoorbeeld een octrooiaanvraag leidt immers tot een exclusief recht zodat uw uitvinding niet door concurrenten nagemaakt kan worden. Het laat ook zien dat u de bescherming van uw uitvinding professioneel geregeld heeft. Is dit niet geregeld dan is uw idee immers vogelvrij, en bent u een stuk minder interessant voor iemand uit de financiële markt.
Laat gerust van u horen
U mag mij altijd benaderen in mijn kersverse rol als Ledenraadslid. Later deze week staat een Bootcamp-dag gepland, waarin ik kennis mag maken met de nieuwe directeur van de regio Westland en andere Ledenraadsleden, en een dag ga werken aan visie op de toekomst. Ik kijk ernaar uit!
Meer nieuws