Rudi Riemens: Witwassen met patenten/octrooien

Rudi Riemens: Witwassen met patenten/octrooien

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

 

Dit keer was het plan om een blog te schrijven over wat er nodig is om een octrooi over te dragen aan een ander, bijvoorbeeld omdat het aan die ander verkocht is. En wat is een goed blog zonder een aansprekend voorbeeld? Dus zocht ik even op de zoekterm: “overdracht octrooi voorbeeld”. Eén van de eerste zoekresultaten liet me verbijsterd achter: 'Witwassen met patenten/octrooien' van het Anti Money Laundering Centre. Hier had ik werkelijk nog nooit van gehoord!

Wat is een octrooi waard
Octrooien kunnen veel geld waard zijn. Ze geven het exclusieve recht om een uitvinding als enige te mogen toepassen, verkopen, licentiëren, etc., en kunnen via de WBSO en de Innovatiebox ook nog eens tot aantrekkelijke subsidies en belastingvoordelen leiden. Indien een octrooi verkocht wordt zal ook de waarde van het octrooi bepaald moeten worden. Hiervoor gelden geen regels. De ondergrens zal al snel zijn de kosten die gemaakt zijn tijdens R&D en de kosten voor het aanvragen en verleend krijgen van het octrooi. De bovengrens zal samenhangen met een inschatting van het ermee te behalen financiële voordeel.



Onderhandse akte
Octrooien worden soms voor enorme bedragen verkocht. De transactie kan bijvoorbeeld plaatsvinden tussen een Nederlands bedrijf en een firma in het buitenland of vice versa. De overdracht van het octrooi van partij A naar partij B kan via een onderhandse akte en hoeft niet verplicht geregistreerd te worden in het octrooiregister.

Witwassen
Het te betalen bedrag voor de overname van het octrooi zou flink overgewaardeerd kunnen worden. En kan nog eens verhoogd kunnen worden met transactiekosten. Aan het voor de verkoop van het octrooi ontvangen bedrag is de schijn van legitimiteit meegegeven. Er is immers geen vast waarderingssysteem. Met een dergelijke overdracht van een octrooi zouden criminelen volgens het artikel van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) zelfs zwart of crimineel geld wit kunnen proberen te wassen. Het lijkt immers net alsof partijen legaal geld betalen voor de aankoop van een octrooi danwel legaal geld ontvangen voor de verkoop ervan.

Opsporingsdiensten
Om dit aan te kunnen pakken is specialistische kennis nodig bij de opsporingsdiensten. Zo zullen ze kennis moeten hebben van het octrooisysteem, is het bijvoorbeeld een registratie-octrooi dat wordt verkocht of betreft het een verleend octrooi dat daadwerkelijk getoetst is op nieuwheid en inventiviteit. Wat is de daadwerkelijke beschermingsomvang van het octrooi. Ook zullen ze verstand moeten hebben van hoe het te verkopen octrooi gewaardeerd dient te worden. Complexe vraagstukken, met soms slechts subjectieve antwoorden.

Octrooien zijn geld waard
Laat ik dit blog serieus afsluiten, voordat u denkt dat ik u tips geef om in het criminele circuit te belanden. Geld witwassen met octrooien is, net als alle andere manieren van witwassen, illegaal en immoreel. Octrooien zijn er juist om uitvinders en innovatieve ondernemers op eerlijke en oprechte wijze een belangrijke voorsprong in de markt te geven.

Toch zit er een les in de witwaspraktijken met octrooien. Namelijk dat ze veel geld waard kunnen zijn. Ik daag u dus uit om dit verhaal over witwassen te zien als een oproep om naar uw innovaties en octrooien te kijken als bron van inkomsten. Geld witwassen is niet oké, maar innovatie te gelde maken is dat zeker wel.

De uitgekiende lezer is het opgevallen dat u nu nog steeds niet weet hoe u een octrooi kunt overdragen. Nog even geduld, ik leg dit in mijn volgende blog uit. Dit keer zonder verwijzing naar criminele activiteiten. Beloofd!

 

Bron: Rudi Riemens

Deel artikel