Wouter van Vliet: Zien is geloven

Wouter van Vliet: Zien is geloven

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is sectormanager tuinbouw bij Van Iperen. Wouter schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Vorige week hebben we twee dagen stilgestaan bij de principes van het weerbaar telen in de tuinbouw. Samen met fabrikanten, adviseurs, groeispecialisten en handelspartners sparden we over alle nieuwe ontwikkelingen. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ was de rode draad. Dat gaat de komende jaren steeds belangrijker worden met een steeds kleiner wordend traditioneel middelenpakket.

“Ik moet het nog zien hoor, of dit allemaal gaat werken”, hoorde ik iemand zeggen. Terwijl een ander zei: ”kijk dit is het, ik geloof hier echt in!”

Eerst zien en dan geloven is eigenlijk een cliché, een belemmerende overtuiging die je in een negatieve houding van twijfel en scepsis houdt. En juist door die negatieve houding vergroot je de kans dat er niks verandert.

Veel principes van het weerbaar telen zijn ongrijpbaar, want waarom zou je een toepassing doen van een bepaald middel terwijl je plant gezond is? En waarom zou je geld uit geven aan  een middel, terwijl je niet eens zeker weet of je een aan dat middel gerelateerd probleem krijgt? Er valt nog veel te leren inzake alle schadelijke of juist goede schimmels en bacteriën in de grond of andere teeltmediums. Hoe groeit nu precies een plant, hoe ontstaat stress, wat gebeurt er dan en wat zijn de gevolgen op langere termijn?

Al een heel aantal jaar zijn we bezig om diepgang te creëren in onze adviezen, waarbij groeispecialisten in aparte teams samenwerken om de kennis te vergroten. Het mooie van het weerbaar telen is dat dit allemaal weer samenkomt. We redden het niet meer met alleen een goed meststoffenadvies of een goede biologische gewasbeschermingsstrategie. Wij moeten integraal samenwerken, waarbij de plant centraal staat en alle puzzelstukjes meewerken aan een optimaal rendement. In een systeemaanpak dus.

Compleet uitgewerkte concepten, die vooraf bedacht worden, brengen vaak weinig vernieuwends omdat ze deels gestoeld zijn op bestaande principes. Het lef hebben om gewoon aan de slag te gaan is noodzakelijk, uiteraard wel vooraf goed doordacht. Geloven in een nieuwe preventieve aanpak. Middels praktijkgericht onderzoek kunnen we vandaag de dag aantonen wat de positieve effecten zijn van weerbaar telen, dit is echt gaaf. Praktijkgericht onderzoek gaan we de komende tijd hard opschalen bij Van Iperen. In de tuin van een ondernemer aantonen wat er wél kan. Want als je de resultaten meetbaar kan maken, dan komt het geloof in de aanpak vanzelf. Stap voor stap.

Bron: Wouter van Vliet

Deel artikel