Hele zomer bouwen aan algoritme autonome kas

Hele zomer bouwen aan algoritme autonome kas

Welk team ontwikkelt het beste algoritme om een kas zelfstandig dwergtomaten te laten telen? Die vraag staat dit jaar centraal tijdens de Autonomous Greenhouse Challenge, een wedstrijd georganiseerd door Wageningen University & Research (WUR) business unit Glastuinbouw. Na het eerste deel van de Challenge strijden nog vijf teams om de winst. Het team dat half december met hun algoritme de meest lucratieve oogst dwergtomaten heeft gerealiseerd, wint de wedstrijd. Deze hele zomer bouwen de teams aan hun algoritme dat vanaf september de kas gaat aansturen.

Gewassen verbouwen in een kas zonder menselijke ingrepen. Het klinkt als een utopie, maar volgens Stef Maree, data-onderzoeker bij WUR Glastuinbouw, is dit beeld helemaal niet zo onrealistisch. “Kassen worden steeds ‘slimmer’. Technologieën zorgen bijvoorbeeld voor het op het juiste moment toedienen van water en voedingsstoffen en een optimale temperatuur en luchtvochtigheid. Ook stelt dataverzameling telers steeds meer in staat om betere beslissingen te maken. Dit leidt tot efficiëntere teelt van gewassen. En dat is gezien uitdagingen als een toenemende voedselvraag, hogere energieprijzen, terugdringing van de CO₂-uitstoot en personeelstekorten van groot belang.”
WUR voorloper autonoom telen

WUR is volgens Maree een van de wereldleiders op het gebied van autonoom telen. “Binnen WUR houdt een groot team van onderzoekers zich bezig met verschillende aspecten van autonoom telen in kassen, van ontwerp tot operatie. Een van de grote projecten waar we de afgelopen jaren aan hebben gewerkt, is AGROS. Hierin hebben we laten zien dat we een komkommerteelt volledig autonoom kunnen aansturen. Het telen op basis van AI-modellen en expert-based modellen leverde resultaten op vergelijkbaar met wanneer telers zelf de kas aanstuurden. Het bewijzen van de praktische haalbaarheid is een enorme doorbraak in het autonoom telen.”
Autonomous Greenhouse Challenge

Behalve met eigen onderzoek probeert WUR ook op andere manieren bij te dragen aan de ontwikkeling van zelfopererende kassen. Bijvoorbeeld via de Autonomous Greenhouse Challenge. Maree vertelt wat het doel is van deze wedstrijd. “Met de Challenge willen we mensen met verschillende expertises vanuit de hele wereld bij elkaar brengen. Van plantendeskundigen tot technologie-experts. Daarnaast biedt het deelnemers een unieke kans praktijkervaring op te doen met autonoom telen. Het testen van technologie in kassen is duur. Door onze onderzoekskassen beschikbaar te stellen, kunnen studenten, onderzoekers en bedrijven gratis en op een leuke manier hun tools testen.”

Lees verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel