'We voldeden al aan de meeste richtlijnen'
Geplaatst op 24 september 2024
"Alweer een aantal jaar geleden kwam mijn man met het idee om te certificeren, normaliter doe ik de administratie, maar we hadden echt het idee dat certificeren van meerwaarde zou zijn voor de handel van onze producten. We zijn begonnen met het MPS-ABC en MPS-SQ certificaat en als laatste hebben we MPS-GAP geregeld. We zijn nu gecertificeerd volgens de drie pijlers: Milieu, GAP en Sociaal. We merkten meteen dat er vraag naar gecertificeerde producten was vanuit grote bedrijven en de groothandel. Helaas wilden zij direct bij ons afnemen en dat paste niet bij ons bedrijf."
Waarom heb je juist voor deze certificaten gekozen?
"Ik weet niet meer precies waarom we voor het MPS GAP- en Milieucertificaat hebben gekozen. We zijn nu zo gecertificeerd en het kost niet veel moeite om het te blijven behouden. Het sociale certificaat (MPS-SQ) vind ik het meest belangrijke omdat dat echt laat zien dat je goed omgaat met je personeel. Ook als ze via een uitzendbureau komen."
Was het moeilijk om te voldoen aan de eisen?
"Toen we startten met de certificering, kwamen we erachter dat we aan de meeste richtlijnen al voldeden. Dat komt vooral door de manier waarop wij telen. We werken zonder kassen en met minimale gewasbeschermingsmiddelen. We sproeien (of beregenen) het veld alleen als het bloedheet is met grondwater. De meeste tijd voor de daadwerkelijke certificering waren we kwijt met het op papier zetten van de regels volgens het stramien. Bijvoorbeeld, er zijn minor en major zaken, die major zaken moet je goed regelen, anders krijg je geen certificaat."
Lees hier verder
Bron: Royal FloraHolland
Meer nieuws