'E-ketel fantastische toevoeging in energiemix'

'E-ketel fantastische toevoeging in energiemix'

Mopabloem, een vooraanstaand bedrijf in de glastuinbouwsector, heeft onlangs samen met Bosman Van Zaal, een toonaangevende expert in kassenbouw en -technologie, twee elektrische ketels geïnstalleerd om hun energiekosten te optimaliseren en een duurzamere toekomst te omarmen. In een recent interview met Coen Haakman, Operationeel Directeur van Mopabloem, werden de details van dit ambitieuze project onthuld.

“Al 25 jaar is de Nederlandse glastuinbouw hét regelventiel van de Nederlandse elektriciteitsmarkt door op momenten van schaarste met WKK’s tegen aantrekkelijke prijzen te leveren. In 25 jaar is er veel veranderd. De capaciteit van de veranderende energiemix - met een groter aandeel wind en zon - is letterlijk zo veranderlijk als het weer geworden en bovendien is het elektriciteitsnet feitelijk overbelast. Met de inzet van E-ketels verbreedt de sector de rol van nationaal regelventiel door bij overschotten het net te ontlasten. En dit natuurlijk tegen aantrekkelijke prijzen waardoor de energiekosten voor het tuinbouwbedrijf aanzienlijk gereduceerd worden!”, aldus Martien Klein, Klimaatdeskundige Bosman Van Zaal.

E-boilers als verdienmodel
Het beheer van energiekosten is een voortdurende uitdaging voor bedrijven in de glastuinbouwsector, waarbij het vinden van de juiste balans tussen elektriciteitsopwekking en gasverbruik cruciaal is. Mopabloem heeft de uitdaging aangenomen en heeft elektrische ketels geïntroduceerd als krachtig instrument om hun energiekosten te optimaliseren. De beslissing om elektrische ketels te installeren, met een vermogen van 1200 kW voor onbalans en 1000 kW voor het reguleren van zonnepanelen, stelt Mopabloem in staat hun energiekosten te verlagen en extra inkomsten te genereren door noodvermogen af te regelen. Bovendien biedt een van de ketels de mogelijkheid om zonne-energie op te slaan tijdens perioden met veel instraling waardoor elektriciteitsprijzen negatief zijn.
 
Integratie en onderhoud
Het project ging van start in december 2022 en is operationeel sinds juli van dit jaar. De integratie van deze technologie in een bestaande kasomgeving is complex en vereist geduld en expertise. De integratie van de elektrische ketels in het verwarmingssysteem van de kas verloopt naadloos via leidingen die zijn aangesloten op het warmteopslagsysteem en een open buffersysteem. Het onderhoud van de elektrische ketels is minimaal, en de levensduur is 30 jaar.
 
Kosten verlagen en ecologische voetafdruk verminderen
Coen Haakman, Operationeel Directeur van Mopabloem, benadrukte het belang van deze investering als een stap richting duurzaamheid: "We hebben ervoor gekozen om elektrische ketels te introduceren omdat we niet alleen onze energiekosten wilden verlagen, maar ook onze ecologische voetafdruk wilden verminderen. Onze klanten vragen steeds vaker om duurzamere praktijken, en we willen aan die verwachtingen voldoen. Ons doel is om uiteindelijk te kunnen zeggen: Tussen mei en november maken we geen gebruik meer van fossiele brandstoffen." Mopabloem streeft ernaar om in de toekomst volledig te kunnen vertrouwen op hernieuwbare energiebronnen en hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
 
Specificaties van de e-boilers
De capaciteit van de elektrische ketels is indrukwekkend, met 1200 kW voor onbalans en 1000 kW voor het reguleren van zonnepanelen. Bovendien bieden ze een opmerkelijke energie-efficiëntie, waarbij elke kilowatt elektriciteit resulteert in een kilowatt aan warmte zonder enig verlies in leidingen of opslagtanks. Daarnaast voldoen de ketels aan alle veiligheidsnormen en anticiperen op toekomstige wetgeving met betrekking tot cv-ketels. De opwarmtijd van de e-ketels is slechts 30 seconden om 1200 kW op vol vermogen te bereiken, en de gewenste temperatuur van de kas wordt in minder dan een minuut bereikt. En tot slot zijn de e-boilers super stil.
 
Slimme monitoring en -regeling
De ketels worden aangesloten op een "box" om het elektriciteitsnet te reguleren en te optimaliseren. Deze innovatieve aanpak biedt de mogelijkheid tot afstandsmonitoring en -regeling. Coen Haakman benadrukte het belang van deze technologie en het vermogen om snel te schakelen tussen verschillende energiebronnen: "We hebben Energy Pool ingeschakeld om onze systemen te optimaliseren. Deze box, een PLC met ingebouwde AI, maakt voorspellingen voor de volgende dag en draagt bij aan het drukken van de kosten van energieverbruik. Het is een geweldige aanvulling op ons energiebeheer."

Met een sterke partner pionieren
De samenwerking met Bosman Van Zaal is van onschatbare waarde gebleken. “Bosman Van Zaal is als het ware ons verwarmings-DNA, en ook al onze logistieke systemen zijn nauw verweven met BVZ. Deze technische uitdaging vergt niet alleen expertise maar ook creativiteit. We hebben niet zomaar een systeem neergezet en gekeken hoe het draaide; we hebben samengewerkt met een partner die onze bedrijfsstructuur van binnen en van buiten kent. Voor wie een passie heeft voor technologie, is dit echt een prachtig project. Het is zorgvuldig en efficiënt uitgevoerd, en verliep ook erg snel."

Klik hier om de brochure te downloaden

"Het gaat om een nieuwe technologie die nog niet volledig is uitontwikkeld, en deze moet naadloos worden geïntegreerd met onze bestaande warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen. Bovendien hebben we nog niet alle benodigde data, dus het voelt wel als pionieren", aldus Coen Haakman. "Dit project is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen Mopabloem en Bosman Van Zaal. Het heeft ons in staat gesteld om grenzen te verleggen en nieuwe technologieën te integreren in een bestaande omgeving. We zijn ervan overtuigd dat dit project een positieve impact zal hebben op de glastuinbouwsector en dat het een stap in de goede richting is naar duurzaamheid en energie-efficiëntie."

 

Bron:

Deel artikel