Temperaturen gaan omlaag, energieprijzen omhoog
Geplaatst op 18 november 2022
De markt is erg gevoelig voor met name updates van weermodellen voor de komende weken. Een verwachting met lagere temperaturen leidt direct tot een stijging van de prijzen op de spot- en termijnmarkten. De prijsvorming zal daardoor niet minder beweeglijk gaan worden.
Tot eind november vindt er onderhoud plaats aan de gaspijpverbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en België. Het Britse gasoverschot is daardoor nog duidelijker zichtbaar in de daggasprijsvorming van beide landen. Waar de Belgische dagvooruitprijs tot een paar dagen geleden nog in lijn lag met de Britse dagprijs van 40 €ct/m3, is deze nu op het niveau van de Nederlandse dagprijs van rond de 100 €ct/m3 uitgekomen.
Het aanbod van LNG voor de Nederlandse markt blijft nog steeds achter vergeleken met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Deze maand worden er nog vijf schepen in de Gate-terminal verwacht. De Nederlande daggasprijsontwikkeling zal daarmee erg afhankelijk worden van de Noorse gasimport. De verwachting is dat de huidige importverstoringen na het weekend wel weer zijn verholpen.
Plannen prijsplafond nog volop in beweging
De Europese plannen voor een prijsplafond op de handelsmarkten is nog volop in beweging. Op 24 november spreken de energieministers wederom met elkaar over de mogelijkheden. In een (inmiddels flink afgezwakt) voorstel wat op dit moment rondgaat, wordt gesproken over een plafond voor alleen de frontmaand (komende leveringsmaand) op de TTF markt. Dit om het risico te vermijden dat handel in korteretermijnproducten te veel effect heeft op de benodigde acties om het gasnet te balanceren.
Er is verder nog weinig duidelijk hoe dit prijsplafond dan moet gaan werken. Er zijn namelijk ook zorgen dat een maximumprijs juist de gasvraag zal doen toenemen. Bovendien zijn de gasprijzen al een stuk lager dan twee maanden geleden, waardoor ingrijpen in de marktprijsvorming vooralsnog wellicht niet nodig is.