Koudere periode duwt energieprijzen omhoog
Geplaatst op 13 januari 2023
Voor de spotprijs van elektriciteit is de marktinschatting voor volgende week een gemiddelde uurprijs van circa 150 €/MWh. Dat is ruim 40 euro hoger dan in de afgelopen week het geval was.
Voor de daggasprijs wordt weinig beweging verwacht. Ondanks dat de spotprijs voor gas in Europa gedaald is tot onder het Aziatische prijsniveau blijft het LNG nog steeds overvloedig naar Europa komen. Tweederde deel van de Amerikaanse LNG-export komt momenteel naar Europa. Het prijsverschil is blijkbaar (nog) niet voldoende om de koers van Europa naar Azië te verleggen.
Wat verder vooruit gekeken, geeft de analyse van Wereldbank wellicht enig doorzicht voor de komende maanden. Dit instituut berichtte deze week dat de kans dat de wereldeconomie in 2023 in een recessie belandt toeneemt als de inflatie zo hoog blijft. Tegelijkertijd verhogen de belangrijkste centrale banken de rente, juist om de inflatie af te remmen. Juist deze combinatie van hoge inflatie en een oplopende rente kan in de loop van dit jaar voor extra vraaguitval zorgen, wat vervolgens kan leiden tot de genoemde recessie.
Geen gas tekorten verwacht voor de komende winter
Volgens diverse modelberekeningen die zijn gemaakt door de Duitse koepelorganisatie voor gasopslagbedrijven (INES) is het niet aannemelijk dat er in de eerstvolgende winter (2023/2024) tekorten aan gas zullen ontstaan in Duitsland. In het rapport dat deze week is gepubliceerd is rekening gehouden met de huidige hoge vulgraad van de gasopslagen van iets meer dan 90%.
Er zijn vier scenario’s doorgerekend met het temperatuursverloop van diverse historische jaren. In alle berekeningen werden de vulgraaddoelstellingen voor het komende vulseizoen gehaald.
Ook elders in Europa zijn de gasvoorraden nog erg goed gevuld voor de tijd van het jaar, met gemiddeld nog ongeveer 82% voor het hele continent. Ter vergelijking: een jaar geleden was dat 50% en daalde dat tot 20% voor eind maart 2022. Als de huidige situatie de komende weken aanhoudt, kan het zo maar zijn dat de gasvoorraden over drie maanden (als het vulseizoen normaliter weer van start gaat) nog voor meer dan de helft gevuld zijn. Dat zou betekenen dat voor het hervullen ‘maar’ de helft van het gasvolume benodigd is in vergelijking met het volume van 2022.
LNG-vooruitzichten
Uit een analyse van Bloomberg blijkt dat de huidige krapte op de LNG markt tot 2025/2026 kan voortduren. Tegen die tijd is de verwachting dat de LNG-exportcapaciteit voldoende is toegenomen om aan de vraag te kunnen voldoen. Bijna de helft van de het extra benodigde volume zal volgens de analisten van het rapport uit de Verenigde Staten komen. Dit zal grotendeels voor de Europese markt bedoeld zijn. Maar ook Rusland zal naar verwachting meer gas als LNG gaan verschepen. Daarmee kan de Aziatische vraag (van met name China) mogelijk voor een deel ingevuld worden.
Bron: AgroEnergy
Meer nieuws