Sierteeltsector eert vrouwenfietsen

Sierteeltsector eert vrouwenfietsen

Op maandag 12 augustus koerst de openingsetappe van de Tour de France Femmes dwars door het Westland. Een uitgelezen kans voor de sierteeltsector om zich te laten zien aan kijkers over de hele wereld. Ter ere van vrouwelijke pioniers in de wielersport plaatst Bloemenbureau Holland samen met vele sierteeltbedrijven en –organisaties een 1.000 m² groot mozaïek langs het parcours. Het mozaïek wordt opgebouwd bij Zentoo kwekerij Denim Fleur. Tientallen vrijwilligers steken daarvoor de handen uit de mouwen. Voor extra zichtbaarheid krijgen sierteeltbedrijven langs het parcours een spandoek met een afbeelding van het mozaïek.

Het mozaïek is het resultaat van de samenwerking met vele enthousiaste veredelaars, kwekers, kwekersgroepen en organisaties. Zij zorgden voor de locatie, producten, fust en vrijwilligers. De bloemen en planten tonen Mien van Bree, een vergeten held van het vrouwenfietsen in Nederland. Zij staat symbool voor vrouwelijke pioniers die een belangrijke rol hebben gespeeld in de erkenning van het vrouwenfietsen.

Wielrennen en sierteelt
Dat de sierteelt de Tour de France Femmes aangrijpt om zichzelf te laten zien, ligt voor de hand. Het zijn niet alleen de vele sectorgenoten die wekelijks voor een serieuze tocht op de fiets klimmen. De band gaat verder. Ook de sierteeltsector heeft haar positie binnen de wereldwijde economie te danken aan vele pioniers: aan de familiebedrijven, kwekerijen en handelsbedrijven. Bedrijven met een sterke teamgeest, gedreven door ondernemerschap en innovatie. De openingsetappe door het Westland geeft de mogelijkheid om ook het verhaal van de sierteelt te vertellen. Het verhaal over de waarde van de sector voor het welzijn van de mens, de planeet en de economie.

Eerste Nederlandse wereldkampioen
Een volwaardige Tour voor vrouwen werd pas in 2022 voor het eerst georganiseerd; vrouwen in de wielersport hebben een lange weg van erkenning afgelegd. Mien van Bree uit Den Haag zette zich in om het beeld van vrouwenwielrennen te veranderen, maar kreeg nooit de waardering die ze verdiende. In de jaren ‘30 richtte ze een vrouwenwielrenclub op en fietste ze heen en weer naar België om deel te nemen aan vrouwenwedstrijden, omdat de Nederlandse Wieler Unie dit verbood. In 1938 werd ze de eerste Nederlandse vrouwelijke wereldkampioen wielrennen. Ondanks haar succes had Mien te maken met spot, laster en vooroordelen van toeschouwers en journalisten. Pas 21 jaar na haar kampioenschap gaf de Nederlandse Wielerbond de eerste officiële wielerlicenties aan vrouwen uit.

‘Ode to HERoes’
De bloemen en planten langs de Westlandetappe beelden Mien uit op de wielrenfiets, met een gele trui ter ere van de Tour de France Femmes en de tekst ‘Ode to HERoes’. Daarmee vormt het mozaïek een eerbetoon aan alle vrouwelijke wielrenpioniers die de weg hebben vrijgemaakt naar de Tour voor vrouwen zoals die vandaag de dag wordt georganiseerd. De bloemen dragen een krachtige symboliek voor hun prestatie en doorzettingsvermogen.

Keetie van Oosten-Hage maakt mozaïek compleet
Keetie van Oosten-Hage is een van deze iconen. 56 jaar geleden werd zij voor het eerst Nederlands wereldkampioen wielrennen, waarna zij vele nationale en internationale titels won. Van Oosten-Hage plaatst op vrijdag 9 augustus symbolisch de laatste bloemen bij het mozaïek. Na afloop worden de gebruikte bloemen en planten verdeeld over verschillende verzorgings- en ziekenhuizen in de regio. Voor inwoners van de gemeente Westland wordt een pluktuin georganiseerd.

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen