'Lidmaatschap RFH neemt veel werk uit handen'

'Lidmaatschap RFH neemt veel werk uit handen'

In het Belgische Duffel, een half uurtje ten zuiden van Antwerpen, vinden we twee jonge ondernemers die onlangs hun kwekerij in groene planten zijn gestart én lid zijn geworden van Royal FloraHolland. Hoe bevallen de eerste maanden en wat brengt het lidmaatschap van de coöperatie hen? Royal FloraHolland vroeg het de compagnons Kristof Michiels en Yorick Peeters.

Kristof en Yorick kennen elkaar van de schoolbanken. Ze werkten altijd goed samen en na enkele jaren ervaring op te doen in de sector werd kwekerij Greenosa geboren. De naam is een samentrekking van green – omdat ze louter groene kamerplanten kweken – en Osa, een schiereiland voor de kust van Costa Rica, met een bijzonder rijke biodiversiteit. Yorick houdt zich vooral bezig met de teelt en inkoop, Kristof met de verkoop en administratie.

Greenosa levert jaarrond een assortiment van zo’n 30 soorten, beschikbaar in potmaat 9 en 12 cm. Om dat te kunnen doen, hebben de compagnons geïnvesteerd in een locatie waar eerst een tomatenkwekerij gevestigd was. Met de nodige aanpassingen kunnen ze nu op zo’n 2,7 hectare onder glas de planten kweken. De producten zijn vooral bedoeld voor de arrangementenmarkt en de retail.

Geen zorgen over facturatie
Greenosa is dus een relatief nieuw lid van Royal FloraHolland. Wat is voor hen de meerwaarde van lid zijn van de coöperatie? “We waren al bekend met een aantal diensten van Royal FloraHolland vanuit eerdere ervaring in de sector, dus het is voor ons niet helemaal nieuw”, legt Kristof uit. “Een voordeel daarvan is dat we al wisten wat we wilden afnemen. Want ik kan me voorstellen dat een compleet nieuwe kweker die zich aansluit het aantal diensten wel overweldigend kan vinden. Er is echt een groot aanbod.”

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel