Positief resultaat Data-gestuurde substraatdemo

Positief resultaat Data-gestuurde substraatdemo

Vanuit de markt is er een versnellende vraag naar substraten met grotere hoeveelheid hernieuwbare grondstoffen. Hierdoor is weinig tijd om goed voorbereid te zijn op de overgang. Klasmann-Deilmann werkt aan het ontwikkelen van een antwoord op die vraag. Daarom vinden bij de onderzoekkwekerij van Delphy Boomteelt nu demo`s plaats met substraten gebaseerd op 50% en 100% hernieuwbare grondstoffen voor de boomkwekerij. Deze substraatmengsel gedragen zich anders dan de bekende substraatmengsels. Het monitoren van de demo’s door middel van Log & Solve en vochtsensoren geeft realtime inzicht in de vochthuishouding van het substraatmengsel.

De transitie naar hernieuwbare grondstoffen is een grote uitdaging voor kwekers en leveranciers. Per teelt doet Klasmann-Deilmann onderzoek naar optimale mengsel met een groter aandeel hernieuwbare grondstoffen. In dit onderzoek is het van belang te weten welke invloed de samenstelling van het mengsel heeft op onder andere de vochthuishouding en de ph van het substraat. De sensoren van Log & Solve delen realtime de resultaten in het dashboard en maken het mogelijk om nieuw teeltgevoel te ontwikkelen.

Het gebruik van nieuwe mengsels vraagt een andere manier van watergift om een optimaal teeltresultaat te bereiken. Rick van Marrewijk, productmanager Log & Solve, licht dit toe: "Aan de hand van sensoren signaleren we sterke schommelingen tussen nat en droog. Een geautomatiseerde, efficiënte watergiftstrategie op basis van metingen voorkomt deze sterke schommelingen. Daardoor maakt de plant minder stressmomenten mee en stopt het de energie in meer uniforme groei."

Onderzoeker Jeroen van der Meij van Delphy deelt zijn eerste ervaring: "Aan de hand van de realtime metingen krijg je opnieuw gevoel bij de waterbehoefte van de plant. Met het gebruik van de sensoren van Log & Solve leer je sneller de vochtomgang van het substraat kennen." In het dashboard van Log & Solve voegen gebruikers ook hun eigen teeltdata toe. Weerdata worden automatisch verwerkt, zodat externe weersomstandigheden ook meegenomen kunnen worden in de analyse. Telers leren aan de hand van de realtime metingen en het gebruik van het dashboard de eigenschappen van het substraatmengsels kennen en ontwikkelen een nieuw gevoel voor watergift, bemesting en voeding. Log & Solve geeft inzicht in teelt en het effect van bijsturing. Het resultaat is in kleine stapjes naar een duurzamer substraat.

 

Bron:

Deel artikel