Duurzaam teeltsysteem chrysant heeft potentie
Geplaatst op 25 oktober 2024
Ten eerste wordt de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het grondwater voorkomen doordat het systeem gesloten is en ten tweede is er energiebesparing mogelijk. Dit komt doordat het water onderlangs wordt gegeven en er geen energie nodig is om het gewas te laten drogen. En omdat de teeltlaag (substraat) slechts 20 cm hoog is, is er aanzienlijk minder energie nodig, mocht stomen nodig zijn. In het eerste jaar lag de focus op de balans tussen onderlangs en bovenlangs water geven. Er werd gestart met een aantal weken bovenlangs water geven. Al snel werd duidelijk dat dit veel ongelijkheid gaf in vochtgehalte van het substraat. Waarschijnlijk door de relatief dunne teeltlaag. Daarnaast bleek ook dat het substraat voldoende capillaire werking had om water van onderaf naar de bovenlaag te transporteren. Het teeltsysteem heeft een onderlaag met gesteente waarin het water verdeeld wordt over de gehele teeltoppervlakte voordat het het substraat bereikt. Hierdoor is de watergift mooi egaal. Ook bleek het substraat bestand tegen het regelmatig (elke 2 á 3 dagen) opzetten van water. Langzaam is het bovenlangs watergeven afgebouwd tot alleen de eerste 1 à 2 weken. Toch was de start van de teelt niet optimaal en deze werd steeds moeizamer.
Na onderzoek bleek dat de EC van de bovenste centimeter tot boven de 5 was opgelopen, waardoor de wortels van de stekken verbrandden. Het tweede jaar van dit project werd gefocust op een oplossing hiervoor. Allereerst werd geprobeerd voor elke teelt het substraat te spoelen met water zonder meststoffen. Dit had het gewenste effect op de EC maar resulteerde in een grote hoeveelheid extra water die het opslagsysteem niet aankon. Om lozen te voorkomen en daardoor een van de voordelen van het systeem teniet te doen, is er gestart met spoelen met standaard gietwater. Ook dit had een EC-verlaging tot gevolg en leidde tot een goede start van de teelt. In de winter was deze maatregel voldoende, maar in de zomer bleek ook halverwege de teelt een gietbeurt bovenlangs nodig te zijn om de EC van de bovenlaag niet te hoog op te laten oplopen.
Tot nu toe lijkt de teelt van chrysanten op het teeltsysteem van Erfgoed haalbaar te zijn. Er is nog niet gestoomd en er zijn geen technische problemen geweest. Echter, er moet nog wel gekeken worden naar het financiële plaatje en de levensduur van het systeem.
Dit project is uitgevoerd door Improvement Centre en Delphy, is gefinancierd door Stichting Hagelunie en gecoördineerd door Glastuinbouw Nederland. De proef is intensief gevolgd en begeleid door telers. Mede mogelijk gemaakt door stichting ChrysantNL en Dümmen Orange.
Bron: Glastuinbouw Nederland
Meer nieuws