Groen licht voor Flora Campus Westland

Groen licht voor Flora Campus Westland

De gemeenteraad van Westland stemde deze week in met de begroting (grondexploitatie) van Flora Campus Westland. Ook stelde de raad krediet beschikbaar voor de eerste uitvoeringsprojecten: het schoolgebouw voor het Vakcollege+ en sporthal (€ 49,3 miljoen), 150 tijdelijke woningen voor verschillende doelgroepen (€ 1,1 miljoen) en parkeervoorzieningen (€ 6,1 miljoen). Het zijn besluiten die zeer bepalend zijn voor de toekomst van Westland als toonaangevende glastuinbouwgemeente.

De veelomvattende gebiedsontwikkeling vindt plaats in het gebied rond het World Horti Center in Naaldwijk, gelegen tussen de Middel Broekweg, Veilingroute, Lange Broekweg en Burgemeester Elsenweg. Flora Campus Westland wordt dé centrale en groene plek binnen Westland waar kennis en innovatiekracht rondom glastuinbouw samenkomen. Het is een unieke combinatie van onderwijs, onderzoek, wonen en werken. Hier ontmoeten studenten, onderzoekers, start-ups en bestaande bedrijven elkaar. Samen werken ze aan de groene tuinbouwinnovaties van morgen. Flora Campus Westland geeft Westland de kans haar internationale positie als toonaangevende glastuinbouwgemeente te versterken. In het gebied komen ook woningen voor verschillende doelgroepen, nieuwe verbindingen voor het openbaar vervoer en groen en water.

Start realisatie
Met de vaststelling van de grondexploitatie kan de realisatiefase starten. Hierbij pakt de gemeente de verdere aan- en verkoop van gronden op, net als de civieltechnische voorbereiding en uitvoering. Naast het Vakcollege+ met sporthal, de tijdelijke woningen en parkeervoorzieningen werkt de gemeente aan het omgevingsplan en de voorbereiding van de ruimtelijke procedures, de huisvesting van arbeidsmigranten en het OV-knooppunt. Het college ontwikkelt alternatieve scenario’s voor parkeeroplossingen in het voorzieningencluster en de woonclusters.

Eerste paal
In het Vakcollege+ vinden ISW Vakcollege en ISW Praktijkcollege samen onderdak. De scholen hebben nu gebouwen aan de Hoge en Lage Woerd in Naaldwijk. De gezamenlijke huisvesting levert voor beide scholen zowel onderwijsinhoudelijk als sociaal-maatschappelijk kansen op. Het biedt mogelijkheden voor intensieve samenwerking met bedrijven, middelbaar beroepsonderwijs en maatschappelijke organisaties. Het is de bedoeling dat eind 2025 de eerste paal van het schoolgebouw de grond ingaat. Als alles meezit start de bouw van de 150 tijdelijke woningen nog in 2024. Woningcorporatie Arcade realiseert deze woningen, die 15 jaar blijven staan.

Bron:

Deel artikel