Rioolslib als fosforbron voor de glastuinbouw?

Rioolslib als fosforbron voor de glastuinbouw?

Alexander van Tuyll, onderzoeker circulaire tuinbouw bij Wageningen University & Research gaat in een blog op de website van WUR in op rioolslib als fosforbron voor de glastuinbouw.

In het voorjaar van 2024 bezocht ik twee wetenschappelijke conferenties. De eerste, Nutrients in Europe Research Meeting (NERM) ging over het halen van mineraal fosfor uit reststromen; de tweede, het European Horticultural Congress (EHC) over onderzoek in de tuinbouw. Beide keren vertelde ik een verhaal over de verbinding tussen beide vakgebieden: fosfor uit reststromen voor gebruik in kassen.

Vooropgesteld, de Nederlandse glastuinbouw is enorm efficiënt. Als het gaat om voedingsstoffen voor gewassen waarbij we moeten voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) werken we zelfs toe naar een glastuinbouw met zo goed als nul emissies tegen 2027. De andere kant van de keten, dus wat er de kas in gaat, zoals de oorsprong van meststoffen, kreeg tot nu toe echter minder aandacht.

Anders dan bij akkerbouw waar ook dierlijke mest wordt gebruikt is de glastuinbouw volledig afhankelijk van kunstmest: pure mineralen die, opgelost in water, de planten voeden. Wij zijn in ons onderzoek begonnen met het mineraal fosfor (P). Van alle fosfor dat als kunstmeststof Nederland binnenkomt gaat een derde naar de glastuinbouw. Ongeacht hoe efficiënt de glastuinbouw ermee omgaat: meststoffen van minerale oorsprong komen uit mijnen, en dat zijn eindige voorraden. Bovendien heeft het delven van deze voorraden impact op het milieu.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel