'Duidelijkheid uitbreiden glas Noord-Holland’
Geplaatst op 26 oktober 2023
Voorafgaand aan het gesprek met de overheden wordt het rapport ‘Verkenning ruimtebehoefte glastuinbouw Greenport NHN’ overhandigd. Het betreft de ruimte die de locaties Agriport, Grootslag en Alton kunnen bieden aan glastuinbouwondernemers op de middel- en lange termijn.
“De directe aanleiding was de zoektocht van een glasgroententeler naar een uitbreidingskavel van 40 hectare. Dat bleek er niet te zijn. Daarna zijn we een onderzoek gestart naar de volledige ruimtevraag die op de regio afkomt”, vertelt Jeroen Noot, programma-manager van Greenport Noord-Holland Noord. Uit dat onderzoek blijkt dat de totale potentiële vraag naar glasareaal in de Greenport NHN zo’n 255 hectare bedraagt in de periode tot 2035. Dit betreft netto glas. De totale benodigde ruimte wordt geschat op maximaal 380 hectare.
“Dit betreft zowel de vervangings- als uitbreidingsvraag van telers in onze regio en van telers in de rest van Nederland die Noord-Holland Noord als optie zien”, legt Noot uit. Het onderzoek is uitgevoerd door de Stec Groep, in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord dat is aangesloten bij de Greenport. “Bijna alle hectares voor duurzaam glas in de huidige bestemmingsplannen zijn inmiddels volgebouwd. Er zijn alleen nog restkavels over.”
De Greenport ziet de inventarisatie als een bouwsteen voor het gesprek met de overheid. Noot: “Het is niet zo dat we de gemeenten direct om die hectares vragen, maar we willen wel
met hen het gesprek aan hoe zij gezamenlijk tegen de ontwikkeling van de glastuinbouw aankijken. Daarbij vinden wij het belangrijk dat overheid en ondernemers gezamenlijk oog houden voor de vitaliteit en kwaliteit van de terreinen. Hoe we dat kunnen organiseren is onderdeel van het gesprek.” Ook als er geen ruimte wordt geboden door de gemeenten dan de Greenport een waarborg voor hoe de huidige kwaliteit en vitaliteit behouden blijft.
Een gebied als Agriport is een schoolvoorbeeld van moderne glastuinbouw waar alles perfect voor elkaar is, inclusief energievoorzieningen, stelt Noot. “Maar ook dit glastuinbouwgebied kan verouderen als er geen beeld is van de ontwikkelingsmogelijkheden. Als de aandacht verslapt kan het de verkeerde kant op gaan. Dat is in het verleden met Alton gebeurd, daar is het tij gelukkig gekeerd.”
Restkavels
De gemeenten waar het om gaat zijn Hollands Kroon (Agriport), Medemblik (Grootslag) en Dijk en Waard (Alton). De programmamanager verwacht na het eerste gesprek met de overheden nog geen duidelijkheid. “Maar het is wenselijk dat we samen met de gemeenten en provincie uiteindelijk komen tot duidelijke keuzes over de toekomst van het glas. Wellicht kan de ontwikkeling van glastuinbouw meegenomen worden in de planning van monitoring van bedrijventerreinen. Dit stemmen de overheden al regionaal af. Bedenk daarbij dat één groot glasgroentenbedrijf net zo groot is als een heel bedrijvenpark.”
Bron: Goedemorgen