Op weg naar vrijwel autonoom telen met robots

Op weg naar vrijwel autonoom telen met robots

De visie op arbeid van Glastuinbouw Nederland richt zich op vrijwel autonoom telen door robotisering. Met de krapte op de arbeidsmarkt en stijgende lonen is het hard nodig om in technologie te investeren. Robotisering zorgt ervoor dat de bedrijven op handmatige arbeid kunnen besparen en dat de taken voor werknemers uitdagender en leuker worden, meent Glastuinbouw Nederland.

"Zo creëren we banen met goede vooruitzichten en met ontwikkelingsmogelijkheden. Om in 2050 te komen tot grotendeels autonome teelten is er nog wel een impuls nodig om tot een doorbraak en versnelling te komen."

Op de vraag: ‘Investeren in robotisering of niet?’ vanuit ondernemers in de glastuinbouw geeft Glastuinbouw Nederland volmondig ‘JA’ als antwoord. "Er zijn immers forse arbeidstekorten, de loonkosten lopen op en er is onduidelijkheid rond arbeidsmigratie. De visie op arbeid van Glastuinbouw Nederland richt zich op vrijwel autonoom telen door robotisering. Daarom vroeg Greenports Nederland aan Gibbs Analytics Consulting om de trends op de arbeidsmarkt te analyseren, in samenwerking met Glastuinbouw Nederland en RoboCrops."

De data-analyse laat zien dat de arbeidstekorten inderdaad zijn opgelopen en dat een trendbreuk niet in zicht lijkt. Ook de arbeidskosten zullen blijven stijgen, zelfs wanneer de cijfers gecorrigeerd worden voor arbeidstekorten. Tegelijkertijd bracht Robocrops de huidige stand van de robotisering in kaart en schetste de uitdagingen die erbij komen kijken. Het onderzoek leidde tot een pakket aanbevelingen aan ondernemers en overheid, hoe ze robotisering kunnen bevorderen. Ook bouwde Gibbs een investeringstool voor ondernemers, waar ondernemers hun eventueel te vervangen arbeidskosten kunnen invullen. Op basis van de voorspelde loonkostenontwikkeling berekent de tool de terugverdientijd van een investering, of hoe groot de investering überhaupt kan zijn.

"Tijdens het Nationaal Tuinbouw Congres presenteerden we de eerste resultaten van dit onderzoek en ook een digitaal inspiratieboek met voorbeelden uit de praktijk van de Nederlandse glastuinbouw. Komende tijd gaan we in gesprek met ondernemersgroepen en andere belanghebbenden in de glastuinbouw om de uitkomsten te bespreken, de bewezen innovatiekracht van de sector aan te spreken en waar mogelijk hierbij te ondersteunen."

Meer weten? Neem contact op met de betrokken partijen.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel