Robocrops helpt bij slimme oplossing chrysanten knoppen

Robocrops helpt bij slimme oplossing chrysanten knoppen

Als teler weet je soms dat er een slimmere oplossing is, maar die oplossing is niet te koop. Wat doe je dan? Voor het knoppen van chrysanten - een repeterende taak - werken in een gemiddeld chrysantenbedrijf twee fulltime krachten. Dat kan slimmer.

De chrysantentelers van Zentoo klopten daarom bij Robocrops aan; de verbinder die de volgende technologische stap in de glastuinbouw mogelijk maakt. Nu, 12 weken later, staat er in samenwerking met RoboHouse een gevalideerd concept waarmee Zentoo verder kan.

Brenda van den Berg van Robocrops (foto) bracht de juiste partijen bij elkaar: “Het is complex: de knoppen moeten in beeld gebracht worden, de handeling geregistreerd en geautomatiseerd. Dat we dit in goede samenwerking bereiken geeft zoveel nieuwe inzichten, resultaten en goede energie”.

In dit innovatieproces namen de telers direct de lead. Om snel te schakelen staan de partijen continu met elkaar in contact. Uit elke vraag komt namelijk een vervolgvraag. Met experimenten nemen de robotics engineers zo veel mogelijk technische onzekerheden weg. Zo wint het proof-of-concept aan vertrouwen bij telers en technologiebedrijven.

RoboHouse, het fieldlab op het gebied van robotica en AI, deelde na 3 maanden het gevalideerde mechanische concept met Zentoo. Tot vorig jaar was het RoboHouse team nog nooit in een chrysantenkas geweest, nu weten zij alles over het knoppen van chrysanten. Ze gaven een uitgebreide toelichting op het proof of concept, de kosten en vervolgstappen richting een oplossing.

Bron:

Deel artikel