Beter teeltresultaat bij meer sensoren in de kas?

Beter teeltresultaat bij meer sensoren in de kas?

Over een paar maanden is duidelijk welk team de Autonomous Greenhouse Challenge wint en dus het beste AI-algoritme heeft ontwikkeld voor een autonoom gestuurde teelt dwergtomaten. Parallel aan de deelnemers heeft ook een team van WUR-experts een kas ingericht voor een autonoom gestuurde teelt. Onderzoeker Pinglin Zhang vertelt wat het nut is van deze referentiekas en waarom de extra sensoren en camera’s die de teams inzetten ook voor WUR waardevolle kennis kunnen opleveren.

In Bleiswijk groeien momenteel in vijf kascompartimenten dwergtomaten die worden aangestuurd door AI-algoritmes, ontwikkeld door de teams van de Autonomous Greenhouse Challenge. In een zesde compartiment groeien ook dwergtomaten, maar dan aangestuurd met input van een team van WUR-experts. Een hiervan is onderzoeker Pinglin Zhang. “Ons compartiment noemen we ook wel de referentiekas. De teelt wordt hier ook autonoom aangestuurd, maar dan zonder AI-algoritmes. Wij hebben de kas ingesteld zoals een reguliere teler de kas zou aansturen. Met deze referentie kunnen we een goede vergelijking maken tussen de resultaten van kassen die worden aangestuurd met AI-algoritmes en een kas die op een gangbaar autonome wijze wordt aangestuurd.”

Aanvullende sensoren en camera’s
Een ander verschil is dat de deelnemers in tegenstelling tot het WUR-team sinds dit jaar gebruik mogen maken van extra sensoren en camera’s, zegt Zhang. “In alle zes compartimenten – ook in die van ons dus – hangen basissensoren, bijvoorbeeld voor het meten van de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in de kas en real-time weersomstandigheden buiten. Sommige teams hebben hier bovenop nog zelf sensoren en camera’s geïnstalleerd. Denk aan een sensor die het gewicht van een pot meet. Of een thermocamera die de temperatuur rond de bladeren en vruchten meet. De teams hebben dus meer input die ze kunnen gebruiken bij de aansturing dan wij in onze referentiekas.”

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel